Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agronom
  • 26.07.2021. 15:35
  • Požeško-slavonska, Osijek

Agrofert preuzima Agronom, Darko Aračić: Idemo u značajno jačanje sjemenske proizvodnje

Jedna od najvećih čeških kompanija, koja je u vlasništvu tamošnjeg premijera Andreja Babiša, postaje 70 postotnim vlasnikom požeškog Agronoma.

Foto: Vedran Stapić
  • 3.478
  • 561
  • 0

"Razvijali smo se i prije, razvijat ćemo se i dalje, a sigurno će biti lakše sa strateškim investitorom", komentirao nam je Darko Aračić, predsjednik uprave požeškog Agronoma nedavno potpisivanje kupoprodajnog  ugovora s predstavnicima Agrofert grupe, jedne od najvećih čeških kompanija. 

Radi se, naime, o prvom njihovom ulasku na hrvatsko poljoprivredno tržište, a vijest prema kojoj postaju vlasnici 70 posto ove domaće tvrtke, dobila je na jačini zbog činjenice da je Agrofert u vlasništvu češkog premijera Andreja Babiša. 

"Riječ je o ozbiljnoj kompaniji i mi se veselimo suradnji", dodaje Aračić napominjući da promjena vlasnika još nije službena jer je mora odobriti Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja. Međutim, očekuju odobrenje za mjesec ili dva.

No, kaže, promjene velike nema. "U Upravi manje-više ostaju isti ljudi i nastavljamo s ulaganjima i razvojem", naglašava dodajući da prije svega idu u jačanje sjemenske proizvodnje u koju ulažu 10-ak milijuna eura. Agronom je, naime, jedna od vodećih domaćih tvrtki na području trgovine poljoprivrednim proizvodima, mehanizacijom te repromaterijalom za ovu granu gospodarstva.

Bave se, ali i ugovaraju ratarsku proizvodnju te posjeduju postrojenje za doradu sjemena koje plasiraju pod vlastitim imenom, ekskluzivni su uvoznik, prodavatelj i serviser traktora i poljoprivrednih strojeva Case IH i Steyr za RH, ali i drugih renomiranih tvrtki i imaju 73 poljoprivredne ljekarne.

Uz navedeno se bave i stočarskom proizvodnjom odnosno tovom svinja i junadi, a razvili su i proizvodnju stočne hrane koju prodaju kroz vlastitu maloprodajnu mrežu kao i u veleprodaji.

"Dosta je planova, među njima svakako i izvoz u Češku i Austriju", otkriva trenutačni većinski vlasnik koji nakon zaključenja akvizicije zadržava preostalih 30 posto udjela tvrtke koju je osnovao još 1996. godine, a koja danas zapošljava više od 280 djelatnika.


Tagovi

Darko Aračić Agronom Agrofert Akvizicija Andrej Babiš


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić