Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AgroBioHeat
  • 03.07.2019. 09:00

AgroBioHeat - promicanje grijanja na agrobiomasu u ruralnim područjima Europe

Agrobiomasa u svojim različitim oblicima (npr. slama, ostaci obrezivanje voćnjaka, agroindustrijski ostaci kao što su maslinove koštice i ljuske oraha, energetski usjevi, itd.) može biti u izobilju u ruralnim područjima, osiguravajući tako i adekvatnu opskrbu gorivom i kratke lance opskrbe koji stvaraju povoljne uvjete za gospodarsku i ekološku održivost.

Foto: Facebook/Agrobioheat Promoting agrobiomass heating in European rural areas
  • 370
  • 102
  • 0

U Hrvatskoj se provodi AgroBioHeat - EU projekt iz programa Obzor 2020. Cilj projekta je promicanje grijanja na agrobiomasu (poljoprivredni i rezidbeni ostaci) u ruralnim područjima u Europi. AgroBioHeat projekt je osmišljen kao alat za prevladavanje tih prepreka i stvaranje povoljnog okvira za opsežno uvođenje rješenja za grijanje na agrobiomasu, objašnjava Hajdana Rukavina, voditeljica projekta Zelene energetske zadruge. 

"Zamjena fosilnih goriva s agrobiomasom može biti obećavajuća opcija za dekarbonizaciju sektora grijanja, pogotovo u ruralnim područjima. AgroBioHeat je novi EU projekt financiran kroz Obzor 2020 koji ima cilj pružiti sveobuhvatnu platformu za prevladavanje prepreka i podržati tržišno prihvaćanje za grijanje na agrobiomasu.  

Sektor grijanja često se zanemaruje u sveukupnim naporima EU-a za dekarbonizaciju svog gospodarstva; međutim, ona iznosi 51 % ukupne potrošnje energije, doprinosi oko 27 % emisija ugljičnog dioksida u EU, a još uvijek više od 80 % potrošnje sektora temelji se na neobnovljivim izvorima energije. Bioenergija je daleko vodeći (88%) prinosnik obnovljivoj energiji u sektoru grijanja. Ispunjavanje EU 2030 ciljeva za obnovljivu energiju i smanjenje emisija znači da je potrebno uložiti dodatne napore u dekarbonizaciju sektora grijanja", navodi.

Gospodarska i ekološka održivost

Ruralna područja, dodaje voditeljica, često su zanemarena u energetskoj tranziciji. Međutim, ona su idealna za razvoj obnovljivih rješenja grijanja temeljena na određenom tipu izvora biomase: agrobiomasa. Agrobiomasa u svojim različitim oblicima (npr. slama, ostaci obrezivanje voćnjaka, agroindustrijski ostaci kao što su maslinove koštice i ljuske oraha, energetski usjevi, itd.) može biti u izobilju u ruralnim područjima, osiguravajući tako i adekvatnu opskrbu gorivom i kratke lance opskrbe koji stvaraju povoljne uvjete za gospodarsku i ekološku održivost. Energetsko iskorištavanje agrobiomase također može imati pozitivan društveni učinak, osobito stvaranje novih radnih mjesta na lokalnoj razini. Naposljetku, s tehnološke strane, dostupna su suvremena rješenja za grijanje koja mogu iskoristiti agrobiomasu s niskim emisijama i visokom učinkovitošću.

"Usprkos ovim prednostima, tržišno prihvaćanje grijanja na agrobiomasu sporo je iz različitih razloga: ograničena svijest o tehnološkim mogućnostima, percepcija agrobiomase kao teško gorivo za korištenje, poteškoće u usklađivanju ponude i potražnje te nedostatak jasne vizije i potpore kreatora politike. Uspješni slučajevi postoje, ali imaju ograničenu vidljivost i rijetko su poznati izvan njihovog područja djelovanja", dodaje.

AgroBioHeat projekt u šest zemalja

AgroBioHeat projekt je osmišljen kao alat za prevladavanje tih prepreka i stvaranje povoljnog okvira za opsežno uvođenje rješenja za grijanje na agrobiomasu. Većina projektnih aktivnosti koje imaju za cilj promicanje grijanja na agrobiomasu provodit će se u šest zemalja: Hrvatska, Francuska, Grčka, Rumunjska, Španjolska i Ukrajina. 

"Neke od najvažnijih aktivnosti koje će poduzeti kroz AgroBioHeat projekt su: uključivanje lokalnih aktera i intenzivna podrška za 8 vodećih inicijativa za grijanje na agrobiomasi u državama koje su obuhvaćene ovim projektom, promicanje i vidljivost uspješnih slučajeva, izrada preporuka nacionalnih politika i aktivnosti podizanja svijesti i osnaživanja, uključujući intenzivno izlaganje grijanja na agrobiomasu na relevantnim sajmovima, posjete uspješno završenim primjerima i treninzi. Posebno s obzirom na politiku, AgroBioHeat također namjerava predložiti ograničenja emisije kotlova na agrobiomasu, na temelju nekoliko testnih kampanja u objektima partnera ili u pogonima postrojenja, kao i povratne informacije proizvođača, za uključivanje u reviziju Uredbe o ekološkom dizajnu", naglašava H. Rukavina.

Projektni konzorcij sastoji se 13 partnera iz 9 europskih zemalja sa širokim spektrom kompetencija i pozadine, od biomase i bioenergije, obnovljivih izvora energije ili poljoprivrednih udruga i klastera, do istraživačkih tehničkih partnera s iskustvom u području biomase i bioenergije, društvenih znanosti i konačno, tvrtka koja pruža rješenja za grijanje (instalacija i rad) temeljene na biomasi.

Točnije, partneri su: Centar za istraživanje i tehnologiju Hellas – CERTH (Grčka) – koordinator projekta, CIRCE Fundacija (Španjolska), Španjolsko udruga za biomasu – AVEBIOM (Španjolska), Bioenergetski sustav BIOS (Austrija), Agro poslovni park (Danska), Bioenergija Europe (Belgija)Inovativni klaster biomase za zelenu energiju (Rumunjska), INSAO – PASEGES (Grčka), Ukrajinska bioenergetska udruga – UABio (Ukrajina), Bijelo istraživanje (Belgija), Agroenergija (Francuska) i Udruga lokalnih inicijativa u području energije i okoliša – AILE (Francuska) i Hrvatska (ZEZ). Zelena energetska zadruga koja je partner iz Hrvatske će kroz projekt uz ostale aktivnosti davati smjernice i preporuke za uključivanje građana u financiranju projekata agrobiomase. 

AgroBioHeat konzorcij je već imao početni sastanak održan, 15.-16.01.2019, u Thessaloniki, Grčkoj. Sastanku su prisustvovali predstavnici svih organizacija sudionika i postavljeni su temelji za započinjanje nekoliko projektnih aktivnosti koje imaju za cilj pozitivan utjecaj na implementaciju agrobiomasnih rješenja za grijanje. Osim toga, projektni partneri imali su priliku posjetiti pravi slučaj grijanja agrobiomase u Grčkoj: Centar za hortikulturu Imathia AGRIS hortikulture. Rasadnik tvrtke od 3 hektara grije se gotovo isključivo pomoću agrobiomase (peleti od suncokretove ljuske), što dovodi do značajnih ušteda (20 - 30%) u usporedbi s teškim gorivom, zaključuje se u priopćenju.


Tagovi

AgroBioHeat EU projekt Agrobiomasa Grijanje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Zelena energetska zadruga

Bukovačka 110, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 2090 404, e-mail: contact@zez.coop web: https://www.zez.coop/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.