Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Samozapošljavanje u poljoprivredi
  • 25.04.2020. 12:10

5 savjeta za uspješan ulazak u poljoprivredu

Trenutna situacija donosi nove poglede prema važnosti hrane. Zbog neizvjesne budućnosti mnogi već razmišljaju o ulasku u poljoprivredni sektor. Ovdje donosimo 5 ključnih savjeta kako uspješno ući u poslovanje.

Foto: JumpStory
  • 4.048
  • 272
  • 0

Ulazak u poljoprivrednu industriju iziskuje mnogo rizika i vremena. Svaka pogreška posljedično dovodi do izgubljenog kapitala i vremena. Ako zainteresirani nisu nikako bili u doticaju s poljoprivredom, tijek shvaćanja svih proizvodnih i poslovnih procesa je vrlo dugotrajan.

Savjet broj 1. Istraživanje područja interesa

Prije bilo kakvih daljnjih koraka preporučuje se istraživanje dostupnih relevantnih izvora informacija u sektoru interesa. Informacije su danas dostupnije nego ikad prije. Zainteresirani vrlo lako mogu pronaći tražene informacije na Internetu, u raznim knjigama, časopisima i sl. 

Najvažnije je pronaći strast za buduću djelatnost. Istraživanjem dostupnih izvora prije pokretanja poslovanja jednostavnije se opredjeljujemo za djelatnost s kojom se planiramo baviti. Potrebno je obratiti pozornost na potencijal tržišta, zastupljenost onog s čim se planiramo baviti, potencijalnu pozicioniranost poslovanja, odrediti ciljane kupce proizvoda/usluge, istražiti konkurenciju te istražiti mogućnost upravljanja rizicima.  

Savjet broj 2. Umrežavanje

Nakon što smo istražili područje u kojem se vidimo potrebno je prijeći na drugi korak. Za uspješnu poslovnu priču u poljoprivredi potrebno je vrhunsko umrežavanje s raznim dionicima sektora. Uspješni poljoprivrednici znaju da je to od iznimne važnosti. U ovo vrijeme razne društvene mreže poput Facebook, LinkedIn i sl. mogu poslužiti za brzo umrežavanje unutar područja interesa.  

Nadalje, preporučuje se posjećivanje raznih konferencija, sajmova, posjećivanje drugih gospodarstva - povezivanje sa stručnjacima. Ali i razgovarati sa starijim poljoprivrednicima u okružju. Iskusni poljoprivrednici poznaju mikroklimu i faktore proizvodnje na koje je potrebno obratiti pozornost. Tako se izbjegavaju nepotrebne pogreške koje mogu dovesti do gubitka u poslovanju. 

Savjet broj 3. Različitost djelatnosti

Kad se počinje s poslovanjem u poljoprivredi, a u isto vrijeme smo ograničeni s kapitalom, preporučuje se kombinacija djelatnosti. Naravno, kasnije uvijek postoji mogućnost specijalizacije.

Zašto je važno početi s različitim djelatnostima? U početku, kad se radi o manjem poslovanju, potrebno je kombinirati druge djelatnosti kako bi se upotpunilo radno vrijeme i ostvarila dodatna vrijednost kroz poslovne aktivnosti. Primjerice, ako planiramo podići komercijalni voćnjak trešanja, intenzitet radova na plantaži neće biti jednako raspoređen. U isto vrijeme potrebno je uzeti u obzir sve moguće rizike. Kod ulaganja u dugotrajne nasade potrebno je osmisliti način na koji će se ostvarivati dohodak do pune potencijalne rodnosti voćnjaka.

Stoga se preporučuje kombinacija djelatnosti kako bi se ostvarila održivost poslovanja. Osoba koja započinje svoju priču s podizanjem nasada trešanja može kombinirati svoju poljoprivrednu djelatnost sa zaposlenjem kod drugog poslovnog subjekata odnosno može pokrenuti druge djelatnosti na gospodarstvu, primjerice povrćarstvo ili stočarstvo. Svaka početnička priča je unikatna i potrebno je dobro osmisliti plan kako se održati prvih 5 godina na tržištu.

Savjet broj 4. Financije i planiranje

S jedne strane, danas je mnogo jednostavnije pokrenuti poslovanje u poljoprivrednom sektoru zbog raznih subvencija i niskih kamatnih stopa na kredite. Dok je s druge strane nešto teže u odnosu na prije 20 - 30 godina zbog male ponude kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta. Poljoprivrednici početnici najčešće ukazuju na nesređenost poljoprivrednog zemljišta te kako teško dolaze do kvalitetnih proizvodnih površina. Uz navedeno, cijena zemljišta kontinuirano raste što početnicima predstavlja dodatnu prepreku.

Nekoliko je izvora financiranja u početnim fazama poslovnog puta u poljoprivredi. Najjednostavniji je ako imamo vlastitih sredstava. Ako i imamo vlastitih sredstava savjetuje se kombinacija financiranja s drugim izvorima. Sljedeći izvor kapitala u poljoprivrednom pothvatu mogu biti 3F (eng. Family, Friends, Fools). Odnosi se na kapital dobiven od obitelji, prijatelja ili ljudi koji vjeruju u ideju.

Najčešći oblik dobivanja kapitala su komercijalne banke. Zadnjih godina kamatne stope su relativno niske, što i kredite banaka stavlja u skupinu povoljnih izvora financija u početnim fazama poslovanja. Najpopularniji izvor kapitala u poljoprivredi danas su mjere Europske Unije kroz program ruralnog razvoja. 

Kako isplanirati početak poslovanja u poljoprivredi? Sektor poljoprivrede je nisko dohodovan u odnosu na druge industrije. Razlog tome je dugotrajnost povrata obrtnih sredstava. Stoga, odmah u početku potrebno je planirati dugoročno. Preporučuje se priprema detaljnog poslovnog plana s planiranim troškovnikom.

Savjet broj 5. Razvijati ustrajnost i radnu etiku

Već je nekoliko puta spomenuto kako je poljoprivreda djelatnost sporog obrta uloženog. Kako bi se u prvim mjesecima, godinama održalo poslovanje potrebna je neumorna ustrajnost u želji za uspjehom. U počecima je ključno stvoriti kapacitete za daljnje razvijanje poslovnog pothvata. Tako u teškim i neizvjesnim periodima poslovanja postiže se stabilnost, ali i motiviranost za daljnji rad.

Druga kritična stvar od početka upuštanja u poljoprivredu je radna etika. Rad u poljoprivredi bez mehanizacije i automatizacije je vrlo težak. Nerijetko u početku zbog ograničavajućih mogućnosti ulaganja u nemogućnosti smo nabaviti sve potrebne alate/strojeve za lakši rad. Svakako je potrebno uzeti u obzir mogućnosti ljudskih resursa. Predanost poslu i razvijena radna etika će pomoći u uspješnom stvaranju nove vrijednosti kroz poslovanje.

Zaključno, poljoprivredna proizvodnja je specifična djelatnost koja iziskuje duge i skupe pripreme kod samog pokretanja poslovanja. Greške se skupo plaćaju izgubljenim vremenom i kapitalom. Svi oni koji razmatraju samozapošljavanje u poljoprivredi trebaju puno podrške, znanja, vještina, otvorenih stavova, kapitala, ali i sreće.


Tagovi

Samozapošljavanje Ulazak u poljoprivredu Savjeti Financiranje Umrežavanje Radna etika


Autor

Vladimir Miloš

Više [+]

Magistar ekonomije sa specijalizacijom u poljoprivredi. Studirao i radio u Kraljevini Nizozemskoj, radio na mnogim međunarodnim projektima, dobitnik dvije dekanske nagrade, svojevremeno urednik studentskog časopisa "Plug". Poruka: Riskiraj! - Ako pobijediš bit ćeš sretan, a ako ne pobijediš bit ćeš mudriji.