Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Energetska učinkovitost
  • 16.11.2018. 16:30

32,5% energije do 2030. mora dolaziti iz obnovljivih izvora, EK očekuje otvaranje 840.000 radnih mjesta

Europski parlament usvojio je tri zakonodavna akta – Uredbu o upravljanju energetskom unijom, Direktivu o energetskoj učinkovitosti i Direktivu o promicanju obnovljivih izvora energije. 

Foto: Bigstockphoto/Bakusova
  • 259
  • 45
  • 0

Europski parlament usvojio je tri zakonodavna akta – Uredbu o upravljanju energetskom unijom, Direktivu o energetskoj učinkovitosti i Direktivu o promicanju obnovljivih izvora energije. 

Novi zakonodavni paket postavlja zahtjevne ciljeve pred države članice s obzirom na to da indikativni cilj, a koji podupire EU politiku "Energetske učinkovitosti na prvom mjestu“, nameće obvezu dostizanja najmanje 32,5 % energetske učinkovitosti na EU razini do 2030. godine. Kako bi se ostvario ovaj cilj, države članice moraju postići nove uštede počevši od 1. siječnja 2021. pa do 31. prosinca 2030. i to od 0,8 % godišnje krajnje potrošnje energije prema prosjeku za zadnje tri godine prije 1. siječnja 2019. Prema novim pravilima najmanje 32,5% energetske potrošnje u EU-u do 2030. godine mora biti iz obnovljivih izvora, kao što su sunce i vjetar. Države članice također trebaju osigurati da najmanje 14% goriva u sektoru prometa dolazi iz obnovljivih izvora. Energetsku učinkovitost treba povećati i olakšati kućanstvima da samostalno stvaraju, spremaju i troše zelenu energiju. Prema novim pravilima građani i poduzeća uštedjet će na potrošnji, a osim manjih računa za struju doprinijet će smanjenju emisija stakleničkih plinova.

Otvaranje novih radnih mjesta 

Kao izvjestiteljica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj za Direktivu o promicanju obnovljive energije te sudjelujući u cijelom procesu izrade Direktive, a primarno se baveći utjecajem novog zakonodavstva na poljoprivredu i šumarstvo, eurozastupnica Marijana Petir izrazila je zadovoljstvo što će konvencionalna biogoriva i nadalje zadržati svoju ulogu u dekarbonizaciji prometnog sektora, dok će se posebno promicati uvođenje naprednih biogoriva i veće korištenje obnovljive električne energije u sektoru prometa. "Države članice bogate šumskom biomasom i nadalje će moći koristiti taj važan prirodni i obnovljiv resurs poštujući kriterije održivosti zasnovane na procjeni rizika“, rekla je Petir. 

Između ostalog, europski poduzetnici dobili su zakonodavnu sigurnost za svoja buduća ulaganja koja će trebati biti u skladu donesenim zakonodavstvom i politikama koje ga podupiru. Štoviše, europski poticaji i fondovi obilno će podupirati provedbu tih politika. "To je prije svega važno za osmišljavanje dobrih poslovnih modela i projekata te se nadam da će domaće zakonodavstvo iskoristiti sve dobre strane zakonodavnog okvira za koji smo se mukotrpno izborili na europskoj razini. Europska unija također brine da se novac građana ne troši nepotrebno na uvoz energije ako taj novac možemo iskoristiti kod kuće, primjerice za otvaranje novih radnih mjesta u bio-gospodarstvu ili energetskoj učinkovitosti", naglasila je Petir. 

I eurozastupnik Jozo Radoš izvjestitelj u sjeni za Direktivu o obnovljivim izvorima u Odboru za promet Europskog parlamenta je izrazio zadovoljstvo što se usvaja paket "Čista energija za sve Europljane“. Hrvatska je minimalno ostvarila cilj od 20% energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji do 2020. godine, ali sa starim i dijelom prljavim obnovljivim izvorima.

Hrvatska na začelju EU po obnovljivim izvorima 

"Stanje s obnovljivim izvorima u prometu je zabrinjavajuće. Hrvatska se trenutno s 1% udjela obnovljivih izvora, u odnosu na cilj od 10% 2020. godine, nalazi na samom začelju EU, dok nam je povećanje novih obnovljivih izvora među najnižima u Europi. Novi europski zakoni i nova Hrvatska energetska strategija su šansa da u razdoblju 2020. - 2030. budemo uspješniji“, zaključuje Radoš.

Usvajanje je pozdravio i eurozastupnik Davor Škrlec, član Odbora za industriju, istraživanje i energiju. "Znatno veća upotreba obnovljivih izvora energije do 2030. dobar je početak zelene energetske tranzicije koja promiče inovacije i stvara radna mjesta u budućnosti. Direktiva o energetskoj učinkovitosti korak je u pravom smjeru s ciljem poboljšanja energetske učinkovitosti od 32,5% do 2030. godine koja će osigurati snažniju zaštitu klime, bolju kućnu izolaciju i korištenje uređaja za uštedu energije što na kraju dana znači više novca u džepovima građana i smanjenje energetskog siromaštva.

Europska komisija očekuje 840.000 novih radnih mjesta u građevinskom sektoru, u razvoju i proizvodnji kućanskih aparata za uštedu energije te u znanosti i istraživanju. Klub zastupnika Zelenih također je uspio osigurati da obvezujući cilj od 0,8% godišnje stope uštede energije za krajnje potrošače diljem EU-a stvara sigurnost ulaganja u nove tehnologije", rekao je Škrlec. 

Po prvi put, dodao je Škrlec, Europska unija je napravila korak u smjeru ukidanja specifičnih biogoriva koja pridonose deforestaciji.


Tagovi

Energetska učinkovitost Čista energija Obnovljiva energija Europski parlament Marijana Petir Jozo Radoš Davor Škrlec


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]