Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda EU
  • 21.07.2017. 15:00

322.912 komentara na poljoprivrednu politiku EU

Tijekom tri mjeseca javnog savjetovanja o modernizaciji i pojednostavljenju Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije (ZPP), pristiglo je 322.912 komentara. Od toga 2.000 iz Hrvatske.

Foto: Bigstockphoto/dolgachov
  • 1.331
  • 65
  • 0

Nakon tromjesečnog javnog savjetovanja o modernizaciji i pojednostavljenju Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije (ZPP) u Bruxellesu je održana i konferencija o njezinoj budućnosti koju je otvorio Phil Hogan, povjerenik EU za poljoprivredu i ruralni razvoj.

"Odgovor na javnu raspravu pokazuje razinu interesa koji postoji u ZPP-u, kao politiku koja podržava dinamičan poljoprivredni sektor, osigurava sigurnu i kvalitetnu hranu za 500 milijuna građana i osigurava značajna ulaganja u ruralna područja", kazao je Hogan tom prigodom.

Opširne konzultacije o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike Povjerenik je pokrenuo početkom veljače, a one su omogućile sudionicima da podijele svoja stajališta o izazovima s kojima se suočava poljoprivredni sektor Europske unije, njezina ruralna područja i društvo u cjelini. Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i članica parlamentarnog Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Marijana Petir od početka je pozvala i hrvatske poljoprivrednike da se svojim prijedlozima uključe u savjetovanje.

Iz Hrvatske pristiglo 2.000 komentara

"Drago mi je što su se i naši poljoprivrednici odazvali pozivu, uključili u javne konzultacije i tako dali svoj doprinos raspravi o budućnosti ZPP-a koja nam je jako važna", kazala je Petir pojašnjavajući da je iz Hrvatske pristiglo gotovo dvije tisuće komentara. "Smatram da je vrlo važno da svi zajedno promišljamo, radimo i budemo sudionici ovog procesa planiranja i da se čuju naša razmišljanja i stavovi kako bi se osigurala bolja budućnost naših poljoprivrednika i omogućio opstanak i razvoj ruralnih područja", dodala je zastupnica Petir.

Na temelju provedenih javnih konzultacija zaključeno je da europski građani vjeruju da poljoprivrednom politikom treba nastaviti upravljati na razini EU s naglaskom na dva temeljna cilja: pomoć poljoprivrednicima i zaštita okoliša. Velika većina ispitanika (90%) slaže se kako postoji stvarna dodana vrijednost u upravljanju poljoprivrednom politikom na europskoj razini jer osigurava ravnopravno tržišno natjecanje unutar jedinstvenog tržišta i osigurava da poljoprivredni sektor može učinkovitije reagirati na zajedničke izazove kao što su zaštita okoliša i rješavanje klimatskih promjena.

Također se često spominje potreba za održavanjem ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije u cijeloj EU, kao i potreba za zajedničkim okvirom dijeljenja najboljih praksi.

Potpore i dalje najbolje rješenje

Rezultati konzultacija također su jasni u tome što bi Zajednička poljoprivredna politika trebala postići. Osiguranje pravednog životnog standarda za poljoprivrednike je ključni zahtjev, uzevši u obzir da su primanja zaposlenih u poljoprivredni niža od prosjeka EU. Potpora izravnim prihodima poljoprivrednicima ovdje se smatra najboljim rješenjem.

Drugi glavni cilj Zajedničke poljoprivredne politike tiče se doprinosa poljoprivrednika pri rješavanju klimatskih promjena i zaštite okoliša, biološke raznolikosti, smanjenja degradacije tla i osiguravanja održivije uporabe pesticida i gnojiva. Iz rezultata je također jasno da građani i poljoprivrednici podjednako žele da buduća ZPP bude jednostavnija i manje birokratizirana kako bi se učinkovitije nosili s brojnim izazovima.

Na konferenciji su također izloženi rezultati radionica o okolišu i klimatskim promjenama, radionice o upravljanju rizicima, radionice o hrani i povezanim pitanjima te radionice o socioekonomskim pitanjima. Raspravljalo se o važnosti prepoznavanja trenutnih procesa u prostoru i razjašnjavanja situacija kako bi se moglo odlučiti o vrlo konkretnim planovima za 2030. godinu.

Misliti na mlade poljoprivrednike

Važno je misliti na mlade poljoprivrednike, učiniti sve kako bi se poljoprivreda unaprijedila i uključila u digitalne procese i učinila privlačnijom djelatnošću. Potrebno je donijeti i najbolje zaključke o ekološkim problemima, kvaliteti života poljoprivrednika i ruralnim područjima općenito te razmišljati kako utjecati na smanjenje klimatskih promjena.

Od 322.912 zaprimljenih komentara veliku većinu primjedbi i prijedloga o budućnosti ZPP-a (97%) podnijeli su pojedinci, a visoka razina sudjelovanja u konzultacijama različitih dionika pokazuje da poljoprivreda i njezina uloga u društvu postaju sve značajnija tema za mnoge europske građane.

Foto: Bigstockphoto/dolgachov


Tagovi

ZPP Phil Hogan


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]