Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 20.09.2021. 19:00

ZPP je meta u pokretu i Srbija mora da je stigne?

Kako se metaforički izrazila, šef odseka za evropske integracije i koordinator projekta Milanka Davidović, trenutno se radi na "trčanju za tom metom" i prilagođavanju ZPP-u, a to nije lako za bilo koju administraciju, pa ni za srpsku.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 126
  • 31
  • 0

U toku je reforma Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) Evropske unije sa kojom će Srbija morati da uhvati korak. O ovome se govorilo na konferenciji u okviru Međunarodnog poljoprivrednog sajma, a pod nazivom "Reforma ZPP-a i uticaj na male i mlade poljoprivrednike" u organizaciji Ministarstva poljoprivrede.

"Ovo predavanje je pre svega posvećeno Poglavlju 11 i 12 - ruralni razvoj i bezbednost hrane i fitosanitarna politika. Pomoć koju mi dobijamo ovim projektom jeste kroz jačanje naših kapaciteta, odnosno otvaranju ova dva poglavlja. U isto vreme mi jurimo ZPP koja je 'meta u pokretu' i koja se reformiše", rekla je šef odseka za evropske integracije i koordinator projekta Milanka Davidović.

ZPP je meta u pokretu, rekla je Davidovićeva

Kako se metaforički izrazila, trenutno se radi na "trčanju za tom metom" i prilagođavanju ZPP-u, a to nije lako za bilo koju administraciju, pa ni za srpsku.

"I sami znate koliko je poljoprivreda i sektor prerađivačke industrije važan za ekonomiju Srbije, inače, a naročito poslednjih nekoliko godina. Za nas je značajan broj malih poljoprivrednih gazdinstava i sve veći odliv mladih sa seoskih područja. Naš cilj je da probamo da im pomognemo."

Na šta će se fokusirati novi ZPP?

Ispred delegacije Evropske unije Laslo Arendaš rekao je da reforme dolaze, maltene svaki put sa novom Komisijom, a one donose nove ideje.

"To je priroda procesa. Kreatori politika se trude da dobiju povratnu informaciju sa terena. Kad se to desi, otvara se polje za diskusije, čak i za reforme koje su postale neka vrsta javne rasprave", objasnio je Arendaš.

Sa novom Komisijom, dolaze i nove ideje, rekao je Arendaš

Sa prezentacijom uključio se uživo iz Brisela i Mariuš Legovski ispred Evropske komisije. Novi način funkcionisanja ZPP-a jeste kroz strateški plan da integriše direktna plaćanja, ruralni razvoj i 65 sektorske strategiju u jednu.

Ono što su novine jeste da će se definisati šta je to aktivni farmer. Zatim, potrebno je analizirati potrebe za redistribucijom ka malim farmerima. Svaka država će iz svojih budžeta morati da izdvoji tri odsto u okviru direktnih plaćanja za mlade poljoprivrednike. Takođe, radiće se na generacijskoj obnovi gazdinstava.

Vojčehovski: EU je u 10 godina izgubila četiri miliona malih farmi, ZPP tome staje na kraj

Ono što je zanimljivo, posebna pažnja biće data pravima radnika, sezonaca na farmama u smisli ispunjavanja odgovarajućih uslova za rad, što se biti važan faktor za dobijanje subvencija. Nova poljoprivredna šema za period od 2023. do 2027. fokusiraće se na eko-sheme i životnu sredinu. Nastaviće se ulaganje u ruralni razvoj.

Sinopsis svakog ZPP plana biće objavljen nakon zvaničnog odobrenja.


Tagovi

Zajednička poljoprivredna politika Milanka Davidović Laslo Arendaš Mali farmeri Mladi poljoprivrednici Reforma


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner