Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruženje žena ,, Zlatne ruke,,
  • 27.01.2018. 14:00

Zlatne ruke čuvaju tradiciju

Članice udruženja žena Zlatne ruke godinama vredno rade u cilju očuvanja kulturne baštine, negujući tehnike ručnog rada i popularizujući pomalo zaboravljene zanate.

Foto: arhiva udruženja Zlatne ruke
  • 261
  • 6
  • 0

Udruženje žena Zlatne ruke osnovano je početkom 2007. godine na inicijativu desetak žena koje su udružile snage sa željom da nauče tehnike ručnog rada. Vrlo brzo postigle su svoj cilj, a kako i ne bi kada su svaki slobodan trenutak provodile u prostorijama udruženja učeći da vezu, heklaju, štrikaju.

Rad interesantan i mladim devojkama

Na čelu udruženja je Zora Kajtez, žena puna energije i vedrog duha, koja veliki deo sebe posvećuje upravo popularizaciji ručnog rada.

"Brzo smo savladale sve tehnike te smo počeli edukovati druge. Rado su nam dolazile nove članice, a posebno nas je radovala činjenica da je naš rad bio interesantan mladim devojkama. Mogu s pravom da kažem da smo vešte kada su u pitanju sve tehnike ručnog rada. Imamo četiri razboja za tkanje, a jedino što nam stoji kao zadatak za naredni period je savladavanje tehnike pustovanja vune", kaže Zora.

Ona napominje da im je u planu da i ovu staru tehniku uskoro nauče, te da pomoću vode, sapuna i oprane, očešljane vune prave različite upotrebne predmete, papuče, šešire, šalove.

Podmetači od pustovane vune: Stara "Banatska šara" sada u novom ruhu

"Planova i obaveza je puno, početak je godine i treba da spremno dočekamo i propratimo brojne manifestacije na kojima učestvujemo. Osim toga moramo pripremati projekte i blagovremeno aplicirati. Mi smo organizatori, sada već na daleko poznate, manifestacije 'Dunavski vez', koja je ušla u turističku mapu, a koja jednom godišnje u Bačkoj Palanci okuplja udruženja iz zemlje i inostranstva, te tako popularizujemo naše stvaralaštvu i našu sredinu", dodaj Kajtezova.

U planu muzej nošnji

Od 2013. godine, kada su članice Udruženja Zlatne ruke organizovale prvu međunarodnu manifestaciju "Dunavski vez", svake godine u isto vreme okupljaju žene sa područja sliva Dunava, koje neguju najfinije tehnike ručnog rada. Osnovni cilj ove manifestacije, kako nam je rekla Zora Kajtez, jeste sakupljanje narodnih nošnji i otvaranje muzeja nošnji u Bačkoj Palanci, kako bi se na jednom mestu čuvala narodna tradicija, s obzirom na to da učesnici manifestacije organizatorima na poklon ostavljaju deo neke nošnje ili originalni komad ručnog rada.

Narodna nošnja

S druge strane, najboljim veziljama organizatori poklanjaju originalnu, ručno rađenu bačku narodnu nošnju.

"Predstavnice grada Ulma poklonile su nam nemačku nošnju, a trenutno najviše imamo slovačkih narodnih nošnji, od kojih su pojedine izrađene pre čak sto godina. Regionalna razvojna agencija Bačka je brendirala našu manifestaciju i svi smo ponosni zbog toga. U Privrednoj komori Srbije od dve hiljade manifestacija, naša je proglašena za jednu od tri najbolje", kaže sagovornica.

Poznavaoci i poštovaoci ručnog rada rado se sećaju Međunarodne izložbe MIRK, koju je Udruženje organizovalo pre nekoliko godina. Na izložbi, koja je trajala pet dana, čak 4.100 izlagača iz naše zemlje i inostranstva predstavilo je svoje najlepše ručne radove.

Uvek spremne za nove aktivnosti

Svake godine ovo Udruženje ima čitav niz aktivnosti, razmenjujući iskustva i znanja sarađuju sa drugim udruženjima. Odličnu saradnju imaju sa Gerontološkim centrom u Bačkoj Palanci. Redovno, putem raznih obuka, lepotu ručnog rada prenose najmlađima, a godinama unazad izrađuju nošnju za članove bačkopalanačkog KUD-a Abrašević, organizuju modne revije ručno rađenih i ukrašenih modela u centru grada.

Članice ovog udruženja nedavno su učestvovale u projektu obuke šivenja i krojenja, koji je radila Slavica Jovanov, a rađen je i projekat pod nazivom "Vez ćirilicom". Takođe, vredan pomena je i rad sa decom sa posebnim potrebama u školi "Heroj Pinki", kao i realizacija projekta "Obrisi moga grada", koji podrazumeva slikanje na staklu i svili, a tehnikom veza izrada obrisa crkava i prepoznatljivih građevina Bačke Palanke. Oko realizacije pomenutih projekata najviše su bile angažovane Milena Knežević, Ana Mučalović, Slavica Jerković, Vera Adamović, Boja Čičković i Biljana Borković.

Rezultate imaju - prostorije nemaju

Brojne su domaće i međunarodne manifestacije na kojima su Bačkopalančanke pokazale lepotu svojih ručnih radova, a brojne su nagrade i priznanja, među kojima se izdvaja pehar za najbolju organizaciju MIRK-a.

Kajtez: Vešte smo u svim tehnikama ručnog rada

"Udruženje vredno radi, ali u otežanim finansijskim uslovima, jer smo jedino udruženje žena koje plaća kiriju, a predstavnici lokalne samouprave još uvek nisu iznašli način da nam pomognu u tome. Nemamo svoje prostorije, tako da smo smeštene u iznajmljenim. Prostor u kome radimo plaćamo 50 evra -1 evro po kvadratnom metru - plus struja, koja se zimi više troši. Ipak, okupljamo se redovno i kada se osvrnem na prošlu godinu, mogu s pravom reći da smo od osnivanja proteklih 12 meseci najviše radile. Pokazale smo i dokazale svu lepotu ručnog rada, vrednost tradicije koju negujemo čuvamo i prenosimo mlađim generacijama", kaže na kraju Zora Kajtez, napominjujući da su planovi za naredni period već definisani, a članice Udruženja, kao i do sada, spremne da ih ostvare.

Foto: arhiva udruženja Zlatne ruke


Tagovi

Zlatne ruke Bačka Palanka. Zora Kajtez Dunavski vez Mirk Manifestacija


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.