Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Označavanje hrane
  • 14.03.2022. 12:00

Žig "Dobro sa Zlatibora" za prehrambene proizvode, rukotvorine, restorane

Pored tradicionalnih prehrambenih proizvoda, ovaj žig garancije moći će da ponesu i tradicionalni odevni predmeti (rukotvorine), zatim restorani, kao i kategorisana seoska turistička domaćinstva.

Foto: Marijana Simanić
  • 119
  • 47
  • 0

Zlatiborci su od davnina poznati kao proizvođači mesa i ukusnih mesnih prerađevina jer je to podneblje prirodnim karakteristikama predodređeno da bude stočarski kraj. Osim mesa u zlatiborskim domaćinstvima proizvode se mleko i mlečni proizvodi, med, rakija, a vredne ruke domaćica vekovima unazad prave slasne džemove, kompote, sokove i druge poslastice, ističu iz Turističe organizacije "Zlatibor".

Danas svi ovi proizvodi dobijaju potvrdu autentičnosti i kvalieteta kroz žig garancije "Dobro sa Zlatibora". Pored tradicionalnih prehrambenih proizvoda, ovaj žig garancije moći će da ponesu i tradicionalni odevni predmeti (rukotvorine), zatim restorani, kao i kategorisana seoska turistička domaćinstva.

Obeleženi proizvodi se proizvode na teritoriji opštine Čajetina od sirovina sa ovog područja, a izuzetak čine suvomesnati proizvodi čija sirovina poreklom može biti sa teritorije cele Republike Srbije. Obeleženi proizvodi takođe moraju zadovoljavati zakonske odredbe o sigurnosti i bezbednosti hrane, zaštiti životne sredine i zaštiti potrošača, a svojim ukupnim svojstvima zadovoljiti potrebe potrošača.

Najbolje pršute prave se kao nekada

Smeštajni kapaciteti, odnosno seoska turistička domaćinstva kao i restorani koji budu nosioci Žiga, moraju ispunjavati zakonske uslove i propise u vezi sa kategorizacijom smeštajno-ugostiteljskih objekata/pružalaca usluga.

Vlasnik žiga garancije "Dobro sa Zlatibora" i nosilac prava žiga garancije je Privredno društvo za razvoj poljoprivrede "Zlatiborski Eko Agrar" DOO, Čajetina. Žig garancije je registrovan 17. marta 2020. godine u cilju brendiranja, povećanja plasmana i potrošnje lokalnih proizvoda u turističkoj ponudi opštine Čajetina. Takođe ima značajnu ulogu očuvanja autentičnosti i tradicije, kreativnosti i inovacija, odnosno integrisane promocije proizvoda i usluga zlatiborskog kraja. 


Tagovi

TO Zlatibor Dobro sa Zlatibora Žig Autentičnost Kvalitet Rukotvorine Hrana


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...