Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uloga žena na selu
  • 17.10.2016. 11:00

Žena, stub domaćinstva, porodice i života

215 udruženja žena iz 37 vojvođanskih lokalnih samouprava prezentovalo je potencijale i stvaralaštvo seokih žena. Bezmalo 2.000 učesnica, predstavnica 26 nacionalnih zajednica, okupilo se na centralnom zrenjaninskom trgu povodom Međunarodnog dana žena na selu i predstavilo svoje rukotvorine, suvenire, tradicionalne kolače i organsku hranu .

  • 2.090
  • 417
  • 0

Ministarstvo rada predlaže novi Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom gde bi po prvi put bila predviđena mogućnost da žena, vlasnik gazdinstva na selu ima porodiljsku nadoknadu kao što imaju i druge žene.

Pokrajinski sekreterijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova u saradnji sa Zavodom za ravnopravnost polova ima nekoliko programa čijim sprovođenjem utiče na osnaživanje žena, čulo se u Zrenjaninu.

Uloga žene u porodici i društvu nezamenljiva

Zrenjaninu, 15. oktobar je protekao u znaku žena, kako onih koje žive u selima, tako i onih koje su nastanjene u gradovima. Okupljene su u udruženjima, potrudile su se da na Sajmu stvaralaštva seoskih žena Vovjodine, održanom u Zrenjaninu pokažu svoja znanja i veštine u najlepšem svetlu. Da je uloga žena u svakom društvu veoma značajna prepoznale su i državne, pokrajinske i lokalne institucije.

Otvarajući osmi sajam stvaralaštva seoskih žena Vovjodine, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić rekao je da je čast provesti dan sa majkama, bakama, sestrama.

"Naš narod je odavno rekao da je žena stub domaćinstva, stub kuće, stub čoveka, stub porodice. Žene su kroz istoriju naučile da budu hraniteljke porodice. Velika žena, jednako je i veliko domaćinstvo. Važno je da takva žena bude samouverena i jaka, a mi predstavnici institucija smo u obavezi da pomognemo i stvorimo uslove da to zaista tako i bude. Pokrajinski sekreterijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova u saradnji sa Zavodom za ravnopravnost polova ima nekoliko programa kroz koje utiče na osnaživanje vas žena i to će raditi i ubuduće", poručio je Vuletić.

Predstavnici institucija s najmlađim učesnicama Sajma

Dijana Milović, direktorka Zavoda za ravnopravnost polova je istakla da je na zrenjaninskom trgu prikazan ženski seoski aktivizam, veštine i bogato stvaralaštvo žena sa sela.

"Ovde se može videti i spremnost žena da aktivno učestvuju u revitalizaciji sela i da prikažu Vojvodinu kao veliki ekonomski, privredni i turistički potencijal. Pokrajinski Zavod za ravnopravnost polova čija je osnovna delatnost rad sa seoskim ženama, još aktivnije i snažnije će raditi na osnaživanju žena na selu jer koliko su one jake, toliko je jako i vojvođansko selo. Potrudićemo se da ih što više udružujemo da bi lakše plasirale svoje proizvode. Naše je da im pomognemo da razviju poslovne veštine. Da brendiraju i sertifikuju svoje proizvode i predstave ih na tržištu. Naravno, očekujemo u tome veliku pomoć lokalnih zajednica jer su žene potencijal koji može da se iskoristi i za razvoj lokalnih samouprava", rekla je Milović.

U ime domaćina učesnice i gošće pozdravio je gradonačelnik Zrenjanina, Čedomir Janjić.

"Ovo je prilika da žene pokažu koliko su bogate znanjem i duhom, sa koliko mašte čuvaju tradiciju i prenose je na mlađe generacije. Ovaj susret oslikava duh i kulturu svih nacija koje žive u Vojvodini, a ujedno su i prilika za povezivanje i saradnju žena i udruženja. U opštini Zrenjaninu ima 22 sela i znamo šta znači bogatstvo razičitih kultura, jezika, običaja, folklora, različitih kuhinja. Često volimo da kažemo da je Zrenjanin Vojvodina u malom, a ja danas hoću da kažem da je Zrenjanin Vojvodina u velikom", rekao je Janjić.

Najlepšu vest doneo je ministar Vulin

Ideja je, kako je objasnio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin da se unapredi život na selu, a samim tim i položaj žena na selu koji je specifičan. Žena na selu je majka, radnik, suočava se sa svim ekonomskim problemima, a vrlo često i sa predrasudama.

Ministar Vulin u razgovoru s ženama

"Ministarstvo rada predlaže novi Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom gde bi po prvi put bila predviđena mogućnost da žena, vlasnik gazdinstva na selu ima porodiljsku nadoknadu.. To bi bio zaista veliki iskorak i nešto što će promeniti ne samo kvalitet života žena na selu, već i odnos žena prema selu. Samo 17 posto žena su vlasnici poljoprivrednih gazdinstava. Poruka je jasna, ako žena bude vlasnik gazdinstva od države će dobiti porodiljsku nadoknadu. Zajedničkom akcijom možemo da učinimo da život na selu bude bolji. U onoj meri u kojoj život na selu bude bolji, biće bolji i u svakom gradu. Nadam se da će zakon ići u javnu raspravu do kraja ove godine, međutim to sada ne zavisi samo od nas. Ali sledeće godine će sigurno proći kroz javnu raspravu, a siguran sam da će biti i usvojen u parlamentu", poručio je Vulin.

Ministar Vulin je dodelio nagrade ženama koje su spremile najbolje slavske kolače - Božici Đurić iz Lazareva, Đurđici Živković iz Laćarka i Milici Putić iz Melenaca.


Tagovi

Dan seoskih žena Zrenjanin Predrag Vuletić Čedomir Janić Dijana Milović Podrška Udruživanje Sertifikovanje


Autorka

Jasna Bajšanski

Više [+]

Jasna Bajšanski, Zrenjanin