Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinske žitarice
  • 25.01.2023. 15:00

Zbog velikog priliva žitarica, EK će vratiti carine na ukrajinski izvoz u EU?

Komisija navodno razmatra odluku nakon što je došlo do niza pritužbi pojedinih zemalja članica EU.

Foto: Depositphotos/malshak
  • 201
  • 37
  • 0

Evropska komisija razmišlja o tome da razmotri odluku o jednogodišnjoj suspenziji carina i kvota na ukrajinski izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, saznaje Euractiv. Donela ju je u maju kako bi podržala gazdinstvo Ukrajine na koju je Rusija izvršila invaziju pre 11 meseci. 

Bila je to odluka bez presedana, ali u mesecima koji su usledili, posebno ove jeseni, stiglo je mnogo pritužbi zemalja članica da priliv poljoprivrednih dobara stavlja poljoprivrednike iz EU-a u nepovoljan položaj.

Priliv ukrajinskih žitarica je veliki - EK tvrdi da radi na rešenju

Ovaj jednogodišnji, privremeni program liberalizacije trgovine biće revidiran u junu 2023. 

Dakle, nakon što je pokrenut put solidarnosti, došlo je do stvaranja zaliha žitarica u zemljama susednim Ukrajini, a najviše problema je zabeleženo u Rumuniji, Mađarskoj i Poljskoj, zbog čega je reagovao i Januš Vojčehovski, poverenik Evropske komisije za poljoprivredu. 

Zelenski traži jaču potporu izvozu

Istovremeno, ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski je putem videoporuke na međunarodnoj konferenciji ministara poljoprivrede koja je održana u sklopu berlinskog Zelene nedelje pozvao 70 ministara poljoprivrede država koje su jednoglasno osudile rusku invaziju, da podrže njegovu zemlju u izvozu žitarica, a što između ostalog uključuje potporu transportu kroz crnomorske luke.

"Želimo da nas razvijene zemlje podrže, da kupuju žitarice i unajmljuju brodove kako bi omogućili humanitarne pošiljke hrane u zemlje koje pate od gladi ili kojima preti glad", naglasio je te pozvao na potporu u uspostavi centara za pretovar žitarica u afričkim regijama koje su posebno zavisne od uvoza hrane.

Koristiti rezervni fond? 

Nakon sastanka, Vojčehovski je na konferenciji za medije izjavio kako bi se krizna rezerva Zajedničke poljoprivredne politike mogla koristiti kao pomoć poljoprivrednicima Poljske, Rumuniji i drugih zemalja, a na koje je negativno uticao priliv ukrajinskih žitarica. 

"Uvoz iz Ukrajine nema negativan uticaj na celu EU, ali dovodi do regionalnih poteškoća", rekao je navodeći kao primer svoju domovinu Poljsku te izjavio kako pomno prate situaciju. 

Krizna rezerva je fond od 450 miliona evra uključen u shemu ZPP-a, koji se može koristiti za finansiranje vanrednih mera za suzbijanje tržišnih poremećaja koji utiču na proizvodnju ili distribuciju.

Prvi put je pokrenut u aprilu nakon ruskog napada na Ukrajinu. Za njegovo ponovno aktiviranje bila bi potrebna saglasnost svih ministara poljoprivrede EU.


Tagovi

Ukrajinske žitarice Carine Ukrajinski izvoz Put solidarnosti Zalihe Volodomir Zelenski Priliv žitarica Januš Vojčehovski


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.