Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • COVID-19
  • 19.11.2020. 18:00

Zbog usmrćenih kuna odstupa danski ministar poljoprivrede, ostavku traže i od premijerke

Odluka danske vlade nije imala pravnu osnovu jer su ubijene trebalo da budu samo životinje na zaraženim farmama.

Foto: Depositphotos/Ale_Mi Flickr/Nettverk for dyrs frihet
  • 118
  • 5
  • 0

Danski ministar za hranu i poljoprivredu Mogens Jensen podneće ostavku na dužnost u vladi zbog manjka poverenja parlamentarnih zastupnika, a nakon nezakonite vladine naredbe da se do danas, 19. novembra, usmrti 17 miliona kuna u toj zemlji, navodi guardian

Opozicione stranke traže da odstupi i premijerka Mete Frederiksen. Ovo je, kako piše reuters, najveća kriza danske vlade tokom pandemije virusa korona.  

Podsetimo, početkom novembra odlučeno je kako će više od 17 miliona kuna na 1.000 farmi u toj zemlji biti ubijeno nakon što su istraživanja tamošnjeg tela za javno zdravstvo "Statens Serum Institut" pokazala da u sebi nose mutirani virus korona koji se može proširiti na ljude.

Nakon usmrćivanja 570.000 zaraženih kuna u Holandiji, sličan scenario čeka Dansku?

"Virus je rizik za efikasnost buduće vakcine, a time predstavlja pretnju za celi svet", izjavila je tada premijerka Frederiksen, a kasnije priznala kako ta odluka nije imala pravnu osnovu.

Ubiti je trebalo kune samo na zaraženim farmama

Ubijene su trebalo da budu životinje samo na zaraženim farmama, a ne čitava populacija u toj zemlji, navodi thelocal.dk. Javno se izvinila i za grešku optužila ministarstvo poljoprivrede. 

Ali, istraga koju je dan ranije sprovela danska vlada pokazala je da su odluku o uklanjaju ovih životinja koje se uzgajaju radi krzna, doneli svi najviši ministri. Takođe, utvrdili su kako je Frederiksen upozorena na pravne probleme koju će doneti gašenje ove industrije, i to pre nego što je 4. novembra na javnoj televiziji uživo izdala naredbu o eutanaziranju. 

Nakon njene izjave, vlasti su poslale vojsku i policiju kako bi pomogli 1.100 danskih uzgajivača da sa farmi uklone kune. Farmeri su tada izjavili kako će taj potez zauvek okončati njihov posao. 

Podsetimo, virus na farmi kuna prvi put je pronađen u Holandiji, a osim u Danskoj, pojavio se u Španiji, Grčkoj, Kanadi, SAD-u.


Tagovi

Virus korona Danska Farma kuna Covid 19 Mutacija Eutanazija


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.