Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ilegalna trgovina
  • 05.12.2022. 18:00

Zbog švercovanja konjskog mesa uhapšena 41 osoba

Životinje su nabavljali za 100 evra. Bile su smeštene u neadekvatnim objektima sa lošim uslovima i nedostatkom vode i hrane.

Foto: Europol
  • 63
  • 12
  • 0

Europol i španska Guardia Civil zajednički su realizovali akciju koja je razotkrila ilegalnu prodaju konjskog mesa neprikladnog za konzumaciju, ali i ilegalne klanice. Meso kojem se ne može ući u trag prodavano je na španskom, ali i belgijskom, nemačkom i italijanskom tržištu.

Uhapšena 41 osoba

Istraga je dovela do otkrića velike kriminalne mreže koja je povezana sa brojnim krivičnim delima uključujući prevaru sa hranom, pranje novca i falsifikovanja dokumenata. Osumnjičeni su imali različite funkcije: od onih koji su klali životinje bez potrebnih kontrola do lica koja su se bavila transportom, veterinara koji su davali lažne dokumente i mesara koji su prodavali meso neupotrebljivo za ishranu.

Falsifikovali su dokumente i tako onemogućili sledivost konjskog mesa. Ukupno je uhapšena 41 osoba, od kojih je 35 uključenih u kriminalne poslove. Obuhvaćeno je i šest kompanija koje su involvirane u ovaj slučaj, a hapšenja je bilo i u Belgiji. Tokom racija u Španiji zaplenjeno je pola tone ovog mesa neprikladnog za konzumaciju.

Milionske zarade i zlostavljanje životinja

Europol izveštava da su konji nabavljani u Španiji po veoma niskoj ceni od 100 evra po životinji. Nisu bili namenjeni tržištu hrane, ali je dobit bila velika. 

Ilegalni trgovci su imali kompletan pogon i počeli da izvoze meso na druga tržišta u Evropi. Španska policija je otkrila tajne objekte i pronašli 80 konja koji su bili zlostavljani i zdravstveno zanemareni zbog nedostatka veterinarske kontrole. Bili su smešteni u neadekvatnim objektima sa lošim uslovima i nedostatkom vode i hrane, što predstavalja značajan rizik za razvoj zoonoza - bolesti prenosivih na ljude. 

Kriminalci su za jednu ilegalnu pošiljku dobijali 35.000 evra, sa procenjenim prometom od 4,5 miliona evra na logističkoj strani. Ostvarena je nezakonita dobit od oko 1,5 miliona evra.


Tagovi

Europol Ilegalna prodaja Konjsko meso Švercovanje mesa Zlostavljanje životinja Zarada


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.