Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krčenje šume
  • 18.02.2020. 15:00
  • Brandenburg, Nemačka

Zaustavili Teslu u seči šume na mestu gde je planirana gradnja fabrike automobila

Radovi na uklanjanju 92 hektara većinom borove šume započeli su u četvrtak, a obustavljeni su u subotu uveče po nalogu upravnog suda. Aktivisti smatraju da u slučaju da šuma bude iskrčena, postoji mogućnost erozije tla koja će ugroziti vodosnabdevanje regije i preplaviti okolno područje. 

Foto: Pixabay/Robert Jones (ilustracija)
  • 642
  • 31
  • 0

Nemački sud naredio je kompaniji Tesla da prekine da krči šumsko zemljište u blizini Berlina kako bi izgradio svoju prvu evropsku fabrku automobila i akumulatora. Američki proizvođač je u novembru prošle godine objavio planove za izgradnju "Gigafactory" u Grinhajdu u istočnoj državi Brandenburg.

Radovi na uklanjanju 92 hektara većinom borove šume započeli su u četvrtak, a obustavljeni su u subotu uveče po nalogu upravnog suda koji se sprema da razmotri žalbu lokalnih udruženja za zaštitu životne sredine i odlučiti o daljnjem toku radova, piše dpa.  

Plan je bio do se kraja ovoga meseca raskrči zemljište koje se prostire na 300 hektara te započne proizvodnja u julu 2021. i godišnje proizvede 500 hiljada vozila

Žalbu o krčenju podnela je lokalno udruženje za zaštitu životne sredine, Zelena liga Brandenburga. Zanimljivo je kako je ovo zemljište izvorno bilo namijenjeno kompaniji BMW pre 20 godina, ali se ona tu nikada nije sagradila. Prostor je zarastao, a njime su ovladale biljke i životinje. Aktivisti smatraju da u slučaju da šuma bude iskrčena, postoji mogućnost erozije tla koja će ugroziti vodosnabdevanje regije i preplaviti okolno područje. 

"Ne želimo zaustaviti Teslu, ali ta se kompanija ne treba tretirati drugačije od drugih", izjavio je Hinz-Herwig Mascher, predsednik ekološkog udruženja. 

Predstavnici iz stranke demohršćana i Slobodne demokratske stranke upozorili su da će pravna bitka vođena protiv Gigafactory naneti ozbiljnu i dugotrajnu štetu nemačkom imidžu kao mestu poslovanja, navodi reuters

U Tesli još nisu komentarisali odluku suda. 

Ova američka kompanija trenutno ima dve giga fabrike u Sjedinjenim državama i jednu u Šangaju, u Kini.

Zanimljivo je kako je pokrajina Brandenburg poznata po rudnicima uglja koji se prostiru na hiljadama hektara. Vlada namerava prekinuti s korištenjem uglja do 2038., ali aktivisti za zaštitu prirode smatraju da je to previše dugačak rok. 


Tagovi

Krčenje šume Tesla Gigafactory Nemačka Brandenburg Obustavljanje


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.