Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Užas na farmi
  • 14.09.2021. 18:00
  • Nemačka

Zatvorio farmu, odselio se i ostavio 250 svinja da uginu

Oko 250 svinja uginulo je na napuštenoj farmi čiji se vlasnik odselio 2018. godine. Nemačka policija istražuje kršenje Zakona o dobrobiti životinja.

Foto: Depositphotos/artursz
  • 548
  • 81
  • 0

Na napuštenoj farmi u nemačkoj pokrajini Donja Saksonija u okrugu Klopenburg pronađeno je preko dve stotine uginulih svinja.

"Leševe životinja pronašli su naši službenici nakon dojave građana", kazala je portparolka tamošnje policijske uprave.

Stručnjaci iz veterinarske kancelarije morali su da prebroje lobanje životinja čije se telo već raspalo, a otkrili su da je reč o oko 250 svinja. Prema medijima, nije jasno zašto ih je stočar ostavio na milost i nemilost kada je 2018. odlučio da zatvori farmu i napustiti mesto boravka. Kako piše NDR, on trenutno živi na području Oldenburga.

Iz veterinarske kancelarije rekli su kako oni ne mogu da kontrolišu svih sedam hiljada vlasnika stoke u njihovom okrugu, a kao primer su naveli da je prošle godine pregledamo samo 140 od ukupno dve hiljade svinjarskih farmi.

Nemačka kancelarija za zaštitu životinja optužuje vlasti za neuspeh rekavši da će ovakvih slučajeva biti dokle god nema dovoljno kontrola.

Ostaje pitanje - kako niko od građana iz okoline nije ranije primetio da o stoci niko ne brine.

Nije ovo jedini takav slučaj u EU

Slična se situacija desila i u Francuskoj kada su svetom kružili snimci uginulih svinja i njihovih leševa po kojima gmižu pacovi. U blizini Sant Brijua pronađeno je desetak uginulih životinja koje je takođe napustio njihov vlasnik.

Veruje se kako će mere za dobrobit životinja koje se uvode na nivou Evropske unije sprečiti mogućnost ovakvih slučajeva mučenja. Jedan od poslednjih predloga uključuje zabranu kaveznog uzgoja koji bi se od 2027. mogao postupno ukidati.

Postupni prestanak njihove upotrebe trebalo bi da se zasniva na pristupu zavisno od vrste, a koji bi uzeo u obzir njihove karakteristike kao i osigurao da sve imaju sisteme za smeštaj koji odgovaraju njihovim potrebama. Pre bilo kakvih zakonskih promena, poljoprivrednici i uzgajivači stoke treba da imaju dovoljno dugo prelazno razdoblje i odgovarajući podsticaj.


Tagovi

Nemačka Farma svinja Uginule svinje Leševi Neodgovoran vlasnik Dobrobit životinja


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.