Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gradske pijace
  • 30.03.2020. 13:30
  • Sremski okrug, Vojvodina, Novi Sad

Zatvorene gradske pijace - novosadski prodavci svoje proizvode plasiraće onlajn?

Novosadski proizvođači koji svoje proizvode plasiraju na gradskim pijacama mogli bi uskoro da dobiju digitalnu aplikaciju putem koje bi onlajn prodavali svoje proizvode.

Foto: Julijana El Omari
  • 168
  • 7
  • 0

Prodavci na novosadskim pijacama mogli bi uskoro da dobiju mogućnost prodaje putem interneta preko digitalne aplikacije koja bi takav sistem prodaje znatno olakšala, najavljuje Danilo Golubović, savetnik ministarke za evropske integracije.

Prodaja poljoprivrednih proizvoda putem interneta je budućnost

S obzirom na to da su, zbog vanredne situacije, pijace u Novom Sadu zatvorene, mali poljoprivrednici više ne mogu da prodaju svoje proizvode na tezgama. Golubović ocenjuje da su time značajno ekonomski izazvani, te da bi na ovaj način moglo da im se omogući dalje poslovanje.

"Ideja je da naši stručnjaci naprave aplikaciju koju bi koristila JKP "Tržnica" tako da bi oni koji imaju tezge na pijaci mogli da imaju onlajn prodaju jer su oni najviše pogođeni. U pitanju su mala porodična gazdinstva koja su taman, zahvaljujući subvencijama, ušla u neki biznis i počela da ostvaruju profit. Međutim, zbog ove situacije značajno trpe u pogledu ekonomije. Mislim da bi ovakav način prodaje značajno amortizovao ovu situaciju", navodi Golubović.

'Cveta' onlajn trgovina, ali ne mogu svi kupci do slobodnog termina isporuke

Dodaje da bi, u saradnji sa kabinetom gradonačelnika Novog Sada i JKP "Tržnica", u narednih nekoliko dana moglo da se počne sa realizacijom ovakvog sistema prodaje i napominje da bi taj sistem trebalo da opstane i u budućnosti ukoliko ponovo dođe do slične situacije, ali i zbog modernizacije poslovanja pijaca.

U Beogradu zatvorene pijace

Radno pijaca u mnogim gradovima je smanjeno, svakodnevno se obavlja dezinfekcija, a sve je manje i prodavaca i kupaca. Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da će od danas sve pijace na teritoriji Beograda biti zatvorene, prenosi B92.

Gostujući u emisiji Osvrt na televiziji B92, rekao je da će se tako povećati socijalna distanca. Dodao je i da će propisano radno vreme prodavnica vikendom biti do 13 sati, a radnim danima do 15 časova.

Mogućnost za veći izvoz

Kada je u pitanju izvoz domaćih proizvoda, Golubović ocenjuje da bi ove godine, ukoliko sve bude išlo po planu, Srbija mogla da ostvari veći izvoz.

Nemačka: Upitno preko 280.000 sezonskih radnika u poljoprivredi

"Imate Nemačku koja ima 40 odsto zadovoljenja u voću i povrću, ali nema sada sezonske radnike. Njima samo u martu treba oko 37.000 sezonskih radnika, u maju im treba oko 80.000 sezonskih radnika koje neće imati, tako da će neka tržišta verovatno ostati bez dovoljnih količina poljoprivrednih proizvoda i ako naša setva, a kasnije i proizvodnja voća i povrća prođu dobro, mislim da ćemo dobiti veću izvoznu šansu", smatra Golubović.

Isplata subvencija sigurna, samo će kasniti

Novosadski poljoprivrednici i proizvođači u ostalim delovima Vojvodine, koji su konkurisali za subvencije, podsticaje i kredite, dobiće sredstva bez obzira na vanrednu situaciju, ali će sam proces biti usporen, navode u Pokrajinskom fondu za razvoj poljoprivrede.

"Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede nastaviće sa podelom sredstava i kreditiranja poljoprivrednika na teritoriji AP Vojvodine. Međutim, ovaj postupak podele kredita biće puno sporiji imajući u vidu da smo na osnovu mera i preporuka Vlade Republike Srbije obustavili rad sa klijentima u vidu ličnog kontakta i funkcionišemo putem mejla i pošte. Samim tim i naši klijenti imaju usporenu mogućnost da obezbede upis založnog prava kod notara, upis hipoteke u katastru. Ipak, trudimo se da izađemo u susret našim klijentima i da im obezbedimo sredstva kako bi nastavili svoju poljoprivrednu proizvodnju", navodi Aleksandar Bogdanović, direktor Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede.

Konkursi i dalje aktuelni, omogućeno odloženo plaćanje rata kredita

U skladu sa preporukama Narodne banke Srbije pomenuti fond doneo je odluku o moratorijumu na plaćanje koja je stupila na snagu 20. marta što znači da u sledeća tri meseca svi korisnici imaju pravo da odlože plaćanje rata prema fondu i u tom periodu im ne teče zatezna kamata. Bogdanović napominje da konkursi koji su otvoreni, neće biti zatvoreni u ovom periodu i da će poljoprivrednici moći da apliciraju i dalje.

Šta se mladima nudi od subvencija, a koja je ponuda mehanizatorskih kuća

"Kod nas su aktuelni konkursi za nabavku nove kako pogonske, tako i priključne mehanizacije, konkursi za podizanje višegodišnjih zasada voća, za podizanje staklenika, plastenika, za podizanje protivgradnih mreža, za kupovinu sistema za navodnjavanje, za kupovinu košnica, za podizanje silosa, podnih skladišta, kao i za nabavku opreme za stočarske farme ali i za kupovinu priplodnih grla stoke počev od govedarstva, ovčarstva, svinjarstva."

Svi neophodni obrasci, dodaje, mogu se skinuti sa sajta Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede, dok se dodatne informacije mogu dobiti i svakog radnog dana od osam do 16 časova na brojeve telefona 021/557451 i 021/557452.


Tagovi

Vandredno stanje Zabrana kretanja Pijace Onlajn prodaja Subvencije Krediti Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede Danilo Golubović Aleksandar Bogdanović


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃