Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kloniranje konja
  • 22.01.2023. 15:00

Zašto u Kini kloniraju konje?

Grlo imena Zhuang Zhuang je stvoreno u pekinškoj laboratoriji Sinogene i klon je životinje uvezene iz Nemačke. Oždrebila ga je surogat majka.

Foto: Facebook/China News
  • 130
  • 38
  • 0

Kloniranje takmičarskih i rasnih konja postalo je praksa zbog genetskih poboljšanja u nekoliko zemalja sveta od ranih 2000-ih. Prvi je oždrebljen u Italiji 2003. godine.

VOA News prenosi da je kineska kompanija javnosti predstavila kloniranog konja prvog takve vrste u Kini te da je odobren za sportska takmičenja.

Tehnološki napredak

Grlo imena Zhuang Zhuang je stvoreno u pekinškoj laboratoriji Sinogene i klon je životinje uvezene iz Nemačke. Oždrebila ga je surogat majka. Crno ždrebe je prvo iz grupe toplokrvnih rasa rođeno u toj zemlji i službeno odobreno od strane Kineskog udruženja konjičke industrije.

Tamo je poslednjih godina uočen napredak ovog sporta, posebno skakanja. Dalji rast ograničava nedostatak grla visokih performansi i zaostajanje u tehnologijama uzgoja.

"Razgovarao sam sa kineskim jahačima koji učestvuju na Olimpijskim igrama. Svi oni imaju obično dva ili tri konja, a svaki košta od nekoliko do 10 miliona juana (1,38 miliona evra)", rekao je Mi Jidong, izvršni direktor Sinogene. Smatra da kloniranje može pomoći u smanjenju cene uzgoja.

Cilj je da ovaj sport učini manje zavisnim od uvoza skupih životinja, a kompanije su najavile da poseduju tehnologije i spremne su za kloniranje ovaca, krava, svinja, pasa i mačaka.


Tagovi

Konj Kloniranje Klonirani konj Konjički sport Kloniranje životinja Preponsko jahanje Cena uzgoja


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.