Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zadružni savez Vojvodine
  • 12.12.2017. 12:15

Zadrugarstvo u srednje poljoprivredne škole

U Skupštini Vojvodine razgovaralo se o mogućnosti uvođenja predmeta "Zadrugarstvo" u srednje poljoprivredne škole. Ideja ima podršku pokrajinske administracije, očekuje se odgovor Ministarstva prosvete.

Foto: Đorđe Simović
  • 436
  • 19
  • 0

U Skupštini Vojvodine razgovaralo se o mogućnosti uvođenja predmeta "Zadrugarstvo" u srednje poljoprivredne škole. Ideja je potekla od Zadružnog saveza Vojvodine.

Sekretarka u Savezu Jelena Nestorov Bizonj kaže da zadrugarstvo predstavlja bitan segment privredne aktivnosti u poljoprivredi, koji nije obuhvaćen školskim sistemom. Prema njenom mišljenju, zadrugarstvo predstavlja jedan od adekvatnih modela organizovanja mladih stručnjaka, koji su završili srednje poljoprivredne škole ili poljoprivredne fakultete.

"Očekujemo da će učenici od naredne školske godine dobiti predmet 'Zadrugarstvo', a pre toga predlažemo pokretanje jednog projekta, kroz koji bi se učenici upoznali sa zemljoradničkim zadrugarstvom. Kroz projekat bi se organizovala predavanja učenicima, a oni bi bili u prilici i da posete i upoznaju se sa radom poljoprivrednih zadruga, koje posluju nedaleko od njihovih škola", rekla je Nestorov Bizonj.

Predmet će se uvesti u 15 škola

Dodala je da očekuje da bi "u prvom talasu" predmet mogao biti uveden u 15 škola među kojima je i Srednja poljoprivredna škola u Futogu. Profesorka u toj srednjoj školi Vera Nikolić, kaže da bi uvođenje predmeta "Zadrugarstvo" bilo od koristi učenicima završnih razreda:

"Naši učenici kroz četvorogodišnje školovanje prate proizvodnju hrane od njive do trpeze i veoma bi bilo korisno da se zadrugarstvo uvede, sa predmetom koji već postoji, a to je preduzetništvo. Da učenici znaju kako će kada nešto proizvedu, to i da plasiraju na tržište. I tako stvore novu vrednost".

Bizonj, Mihalj Njilaš, pokrajinski sekretar za obrazovanje i Radojević

Čeka se odgovor Ministarstva prosvete

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević kaže da bi kroz ovaj predmet učenici mogli da se upoznaju sa merama agrarne politike na nivou AP Vojvodine kao i republike Srbije.

"Ja sam već imao sastanak sa ministrom prosvete, koja je poslednja istanca u uvođenju ovog predmeta u srednje škole. Moramo kroz predmet zadrugarstvo podizati svest kod učenika o značaju preduzetništva u poljoprivredi. Sekretarijat je za sledeću godinu već izdvojio novac za prvu fazu, a to je pokretanje projekta kroz koji bi se učenici upoznali sa zadrugarstvom, a potom bi usledelo uvođenje predmeta u škole", najavio je Radojević.

Država revitalizuje zadrugarstvo

Država je odlučno krenula u revitalizaciju sektora zadrugarstva. Prvo je proletos pokrenut projekat "500 zadruga u 500 sela". Od 11. aprila, od kada je ministar Milan Krkobabić pokrenuo projekat, osnovane su 182 zadruge. Njih 22, od kojih je šest u Vojvodini, za sada je dobilo pomoć države za investicije. Za ove namene je izdvojeno 25 milona evra.

Ostaje nada da će nakon ulaganja novca iz džepa poreskih obveznika uslediti analiza da li su ova ulaganja dala i adekvatne rezultate: podizanje vrednosti poljoprivrednih proizvoda kroz podignute preradne kapacitete i bar usporavanje negativnih demografskih tendencija na selu.

Foto: Đorđe Simović


Tagovi

Zadrugarstvo Jelena Nestorov Bizonj Mihal NJilaš Vuk Radojević


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."