Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO
  • 03.03.2021. 07:30

Zabranom glifosata i uvoza GMO kukuruza Meksiko zadaje udarac SAD-u

Lokalna proizvodnja u Meksiku bi se trebalo da se poveća za skoro 60 odsto kako bi postali samodovoljni. Ali, zvaničnici ne odustaju od zabrane uvoza GMO kukuruza i glifosata.

Foto: Depositphotos/tortoon
  • 172
  • 53
  • 0

Meksiko ne odustaje od plana da zaustavi uvoz genetski modifikovanog kukuruza, ali i upotrebu glifosata, što su najavili već krajem prošle godine. Kako piše Reuters, cilj im da do 2024. zamene oko 16 miliona tona kukuruza, uvezenog uglavnom iz SAD-a, a koji je gotovo sav GMO, novom, lokalnom proizvodnjom. U toj zemlji uvoze više od trećine žitarica kako bi zadovoljili potrebe stočarske proizvodnje.

Viktor Suarez, zamenik ministra poljoprivrede izjavio je da su GMO kukuruz i glifosat opasni za ljudsko zdravlje, pozivajući se na studije koje povezuju ovu aktivnu materiju sa karcinomom, ali i ističu štetnost za pčele.

Iako u Bayer AG, jednom od glavnih proizvođača glifosata tvrde da su decenijama ispitivanja pokazala da je materija sigurna za ljudsku upotrebu, a pristalice GMO-a da su takve sorte povećale poljoprivrednu produktivnost i da studije nisu dokazale štetne efekte za ljude, u Meksiku ostaju pri svojoj odluci. 

"Neka niko ni ne pomisli da se ova uredba neće sprovesti“, odličan je Suarez koji je ujedno agronom i dugogodišnji saveznik meksičkog predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, koji se obavezao da smanji zavisnost od uvoza.

Težak udarac za američke proizvođače

Ako stupi na snagu, prestanak uvoza bio bi težak udarac većinom za američke poljoprivrednike koji se godinama oslanjaju na Meksiko kao svoje glavno izvozno tržište. Suarez je opisao GMO i glifosat kao nepoželjne i nepotrebne na putu samodovoljnosti kada je u pitanju hrana.

"Moramo da stavimo pravo na život, zdravlje i životnu sredinu ispred ekonomskih i poslovnih interesa", smer je Suarezove politike. 

Ali, kritičari smatraju da su ciljevi za samodovoljnost nerealni i da bi doveli do visokih potrošačkih cena. Meksiko zadovoljava svoje potrebe tek kada je u pitanju kukuruz belog zrna koji se koristi za pravljenje tortilja. Ali, stočari se već godinama oslanjaju na sve veće količine uvoza žutog koji se koristi za tov stoke.

Uredbom planiraju da zabrane ne samo stočnu nego i svu prerađenu hranu koja uključuje GMO kukuruz. Ipak, čak i Suarez priznaje da će to biti teško izvedivo pa je ostavio otvorenu mogućnost da vlada pokaže određenu fleksibilnost.

"Na primer, da umesto uvoza od 16 miliona tona uvezemo 10 miliona" dodao je zaključivši da se proizvodnja kukuruza tamo povećala za oko sedam odsto. Međutim, ona bi trebalo da se poveća za gotovo 60 odsto kako bi se nadoknadio trenutni uvoz. 


Tagovi

Meksiko GMO Uvoz Samodovoljnost Glifosat


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.