Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Srbija u EU
  • 03.06.2021. 16:00

Za ulazak Srbije u EU, polovina propisa odnosi se na poljoprivredu

Vlada Srbije će usvojiti predlog zakona o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda za koji srpski ministar poljoprivrede očekuje da će pomoći proces pristupanja srpske poljoprivrede EU.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 160
  • 9
  • 0

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je da se polovina propisa koje Srbije mora da usvoji u procesu pristupanja EU odnosi na poljoprivredu, odnosno poglavlje 11 o poljoprivredi i ruralnom razvoju, poglavlje 12 o bezbednosti hrane, veterinarskoj i fitosanitarnoj politici i poglavlje 13 o ribarstvu, piše Beta.

"U procesu pristupanja EU poljoprivreda je jedan od sektora koji je najugroženiji, najosetljiviji i najranjiviji, mislim na poljoprivredne proizvođače, ali će zato korist koja će se desiitu u trenutku usvajanja klastera 5, koji obuhvata i poglavlja 11, 12 i 13, biti neverovatna", kazao je Nedimović u dijalogu sa članovima Nacionalnog konventa o EU.

Najavio je i da će Vlada Srbije usvojiti predlog zakona o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda za koji očekuje da će pomoći proces pristupanja srpske poljoprivrede EU, odnosno usvajanju poglavlja koja se odnose na agrar.

Šta se očekuje od Srbije?

Dokumenta u vezi sa poglavljem 11 poslata su Evropskoj komisiji i da ne očekuje probleme u vezi sa time.

Ono što je trenutno vidljivo na sajtu Ministarstva za evropske integracije u rezultatima skrininga za poglavlje 11 odnosi se na 2015. godinu kada se Republika Srbija prema ocenama Komiteta stalnih predstavnika Saveta nije smatrala spremnom za pregovore o ovom poglavlju i da bi ono moglo da bude otvoreno onda kada EU utvrdi da su sledeća merila ispunjena:

  • Srbija predstavlja Komisiji akcioni plan koji će služiti kao osnova za prenošenje, sprovođenje i primenu pravnih tekovina Evropske unije u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja. Ovaj akcioni plan će, između ostalog, obuhvatati i razvoj relevantnih administrativnih kapaciteta, procenu zahtevanih resursa, kao i razvoj Integrisanog administrativnog i kontrolnog sistema radi pripreme za upravljanje i kontrole poljoprivrednih plaćanja.
  • Srbija je dostavila Komisiji zahtev za poveravanje poslova u vezi sa sprovođenjem budžeta za IPARD II, u skladu sa odredbama Sprovedbene uredbe Komisije 447/2014.

Kao problem Ministarstva poljoprivrede u realizaciji IPARD programa naveo je Nedimović to što zbog pandemije nema dovoljno ljudi koji bi se bavili terenskim kontrolama.

Ocenio je i da je poglavlje 12 o bezbednosti hrane "najosetljiviji i najteži deo za Ministarstvo poljoprivrede i uradićemo sve da se nakon usvajanja zakona o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda maksimalno otkoči proces".


Tagovi

Srbija Ulazak Poglavlja Poljoprivreda Bezbednost hrane Tržište poljoprivrednih proizvoda


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...