Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Amonijum nitrat
  • 06.08.2020. 09:30

Za šokantnu eksploziju u Libanu krivo veštačko đubrivo?

Uprkos upozorenjima i šest godina nepravilnog skladištenja ove materije, glavni direktor luke Hasan Korajtem rekao je da je materijal čuvan u skladištu u pravilu sa sudskim nalogom i da su znali da je opasan, ali ne u tolikoj meri.

Foto: Facebook/ORO NEGRO
  • 346
  • 14
  • 0

Istrage u vezi sa eksplozijom u luci smeštenoj u Bejrutu, glavnom gradu Libana, ukazuju na godine nemara zbog skladištenja visoko eksplozivnog materijala koji je uzrok tragedije u kojoj je živote izgubilo najmanje 135-oro ljudi, a povređeno više hiljada.

Razlog eksplozije je 2.750 tona amonijum nitrata. Reč je o materiji u obliku kristala, bez mirisa i najčešće se koristi kao đubrivo, a uzrok je i velikog broja industrijskih eksplozija. U poljoprivredi se ovo đubrivo primenjuje u obliku granula koje su brzo topive i snabdevaju biljke azotom. U kombinaciji sa loživim uljima ovo jedinjenje stvara snažan eksploziv koji često koriste grupe pobunjenika za improvizovane eksplozive.

Svetska banka je saopštila u sredu, 5. avgusta, da je spremna na procenu štete i potreba Libana nakon razorne eksplozije koja je odnela do sada 135 života, preko pet hiljada ljudi je povređeno, i nanela ogromnu materijalnu štetu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Inače, Liban se već suočava sa ekonomskom krizom i ima zalihe žita samo za mesec dana jer je u silosima u luci gde se desila eksplozija bilo uskladišteno 15.000 tona žitarica.

Bejrut trpi veliku štetu

Nepoznat izvor za reuters kaže da je požar započeo u lučkom skladištu broj devet i kasnije se proširio na skladište 12 u kom je čuvan amonijum nitrat, pa je došlo do jake eksplozije.

Ovo je najveća katastrofa koju je Bejrut ikada pretrpeo, a reč je o gradu koji još uvek trpi posledice građanskog rata od pre tri decenije. Takođe, bore i sa dubokom finansijskom krizom koju je stvorila korupcija i loše ekonomsko vođenje države.

Dve eksplozije u BASF fabrikama u Nemačkoj!

Uprkos upozorenjima i šest godina nepravilnog skladištenja ove materije, glavni direktor luke Hasan Korajtem rekao je da je materijal čuvan u skladištu u pravilu sa sudskim nalogom i da su znali da je opasan, ali ne u tolikoj meri.

Amonijum nitrat je uzrok većeg broja eksplozija

U Teksasu 2013. godine dogodila se slična, ali manja eksplozija u kojoj je poginulo 15 ljudi, a krivac je amonijum nitrat. Kako prenosi timesofisrael iz istog razloga u hemijskoj fabrici u Tuluzu u Francuskoj 2001. godine poginula je 31 osoba. Osim, toga ovo jedinjenje bilo je i sastavni deo bombi koje su korišćene u napadu na Oklahomu pre 25 godina.

Na šokantnim snimcima bejrutske eksplozije vidljiv je crni dim, pa potom crveni. Zato profesorka Džimi Oksli pretpostavlja da se prvo dogodila mala reakcija koja je potom izazvala eksploziju amonijum nitrata.

"To je zato što ovo jedinjenje oksidira - pojačava sagorevanje i omogućuje drugim materijama da se lakše zapale, ali sam po sebi nije vrlo zapaljiv", objašnjava ona.

Iz tog razloga postoje stroga pravila za njegovo skladištenje, a glavno je da se mora držati dalje od goriva ili izvora toplote. Mnoge zemlje u Evropskoj uniji zahtevaju da se ovom jedinjenju doda i kalcijum karbonat i tako stvori kalcijum amonijum nitrat koji je bezbedniji za skladištenje.

Uprkos opasnosti, profesorka Oksli kaže da je važna upotreba amonijum nitrata u poljoprivredi i građevini.

"Ne bismo imali ovaj moderni svet bez eksploziva i ne bismo mogli da nahranimo stanovništvo koje danas imamo bez ovog đubriva, ali moramo da pazimo kako s njim postupamo", zaključila je.


Tagovi

Bejrut Liban Eksplozija Amonijum nitrat Đubrivo Kalcijum amonijum nitrat


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.