Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Emisije metana
  • 14.10.2021. 07:30

Za smanjenje emisija metana još 24 zemlje - čeka se Indija, Kina i Rusija

Indija, Kina i Rusija su jedne od najvećih emitera ovoga gasa. Oglasio se nedavno ruski izaslanik za klimu, Ruslan Edelgerijev koji je rekao da zemlja prati i podržava inicijativu. Za sada samo deklarativno.

Foto: Bigstock/alisa24
  • 217
  • 48
  • 0

Dvadesetak novih zemalja pridružilo se Globalnom dogovoru o smanjenju emisije metana do 2030. godine iza kojeg stoje Sjedinjenje Države i Evropska unija. Ova će inicijativa biti pokrenuta na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promenama (COP26) koje će se održati od 31. oktobra do 12. novembra ove godine u Škotskoj.

Novih zemalja potpisnica je 24, a to su: Nigerija, Pakistan, Kanada, Centralnoafrička Republika, Kongo, Kostarika, Obala Slonovače, Demokratska Republika Kongo, Mikronezija, Francuska, Nemačka, Gvatemala, Gvineja, Izrael, Japan, Jordan, Kirgistan, Liberija, Malta, Maroko, Filipini, Ruanda, Švedska i Togo. 

Cilj je privlačenje još Indije i Kine, ali i Rusije koje su zapravo jedne od najvećih emitera ovoga gasa. Ali, ruski izaslanik za klimu, Ruslan Edelgerijev kazao je tek da zemlja prati inicijativu te da podržavaju zajedničke napore u rešenju ovoga problema, navodi scientificamerican

Metan je štetan gas i najveći uzrok klimatskih promena nakon ugljen dioksida (CO2) oko kog se godinama lome koplja. Nauka upozorava da su potrebne politike za borbu s ovim gasom kako bi se globalno zagrevanje ograničilo na 1,5°C. Glavni izvori emisija uključuju naftu i gas, ugljen, odlagališta otpada, ali i poljoprivredu.

Emisije se razlikuju od države do države

Američki izaslanik za klimatske promene Džon Keri izrazio je nadu da će se više od 100 zemalja priključiti pre konferencije o klimatskim promenama te je pozdravio nastojanja onih koje su to učinile.

Osim toga, više od 20 filantropskih organizacija, uključujući one koje vode Majkl Blumberg i Bill Gates, u ponedeljak su se obavezale da će obezbediti više od 223 miliona dolara za podršku naporima zemalja u smanjenju emisija metana.

Zemlje uključene u ovaj dogovor imaju niz različitih profila ispuštanja ovog štetnog gasa u atmosferu. Na primer, u Pakistanu je glavni izvor poljoprivreda, a u Indoneziji otpad. U SAD i Nigeriji su to sektori nafte i gasa.

Dalje, Pakistan doprinosi manje od jedan odsto svetskih emisija, ali otprilike četvrtinu proizvodnje štetnih gasova u zemlji čini upravo metan.

Nije samo poljoprivreda kriva za emisije metana, tu su i fosilna goriva

"Svi imamo različita polazišta i različite lokalne situacije. Ali takođe imamo mogućnost da značajno smanjimo emisije", upozorio je izvršni potpredsednik Evropske komisije, Frans Timermans.

Sjedinjene Države treba u idućim nedeljama da objave propise o metanu za naftu i gas, a Evropska unija će kasnije ove godine predstaviti detaljno zakonodavstvo o ovom gasu. Kanada će takođe doneti propise za smanjenje njegovih emisija iz naftnog i gasnog sektora za najmanje 75 odsto do 2030. u odnosu na nivo iz 2012. godine, izjavio je u ponedeljak kanadski ministar za klimu Džonatan Vilkinson.


Tagovi

Emisije metana Globalni dogovor Zagađenje Poljoprivreda Kina Indija Rusija COP26


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u