Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eurostat
  • 20.11.2022. 15:00

Za osam odsto porasla vrednost poljoprivredne proizvodnje u EU

Obim proizvodnje je ostao stabilan, ali su porasle cene poljoprivrednih dobara i usluga u celini. Koja zemlja beleži najveću stopu rasta?

Foto: Depositphoto/budabar
  • 94
  • 7
  • 0

Evropska statistička kancelarija Eurostat je objavila da je vrednost poljoprivredne proizvodnje u EU porasla za osam odsto u 2021. u odnosu na 2020. godinu. Procenjena je na 449,5 milijardi evra. To je, pojašnjavaju, rezultat povećanja cena poljoprivrednih dobara i usluga u celini za 7,5 odsto, pri čemu je obim proizvodnje ostao stabilan u odnosu na 2020. uz neznatno povećanje od 0,8 odsto.

Tri četvrtine vrednosti iz sedam država

Iz sedam država članica došlo je skoro tri četvrtine vrednosti poljoprivredne proizvodnje. Na prvom mestu je Francuska s 82,4 milijarde evra, odnosno 18 odsto. Slede je Italija sa 61,2 mlrd. € ili 14 odsto, Nemačka 59,2 mlrd. € (13 odsto), Španija 57,1 mlrd. €, (13 odsto), Holandija 30,6 mlrd. € (sedam odsto), Poljska 27,9 mlrd. € (šest odsto) i Rumuniji 21,1 mlrd. € ili (pet odsto).

Bugarska, Rumunija i Češka su ostvarile najveći rast

Bugarska ima najveću stopu rasta

Najveću stopu rasta zabeležila je Bugarska od 37 odsto, a slede je Rumunija (+25 odsto) i Češka (+16 odsto). U Španiji je rast bio 10 odsto, po osam odsto u Francuskoj i Holandiji, šest odsto u Italiji i Poljskoj te tri odsto u Nemačkoj. Vrednosti poljoprivredne proizvodnje ostale su uglavnom nepromenjene u Finskoj, Malti i na Kipru, a do smanjenja je došlo u Danskoj (-2 odsto) i Sloveniji (-4 odsto).

Više od 55 odsto vrednosti u 2021. dolazi od useva i to 248,7 milijardi evra, više od jedne trećine od životinja i životinjskih proizvoda 163,1 milijardu evra. Preostali deo otpada na poljoprivredne usluge i sekundarne delatnosti. Za 10 odsto bili su veći troškovi poljoprivrednih inputa u 2021. nego u 2020. godini. Bruto dodane vrednosti u poljoprivredi je povećan za šest odsto.


Tagovi

Eurostat Poljoprivredna proizvodnja Poljoprivreda Rast Bugarska


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.