Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinski izvoz
  • 13.05.2022. 17:00

Za manje od tri meseca 20 miliona tona žitarica mora da napusti Ukrajinu - EK ima rešenje

Za manje od tri meseca 20 miliona tona žitarica moraće da napusti Ukrajinu koristeći infrastrukturu EU-a. Koja rešenja predlaže EK?

Foto: Depositphotos/Denisfilm
  • 567
  • 28
  • 0

Nakon ruske invazije i blokade luka, ukrajinske žitarice i druga poljoprivredna dobra više ne mogu stići na svoja odredišta.

U normalnim okolnostima, 75 odsto ukrajinske proizvodnje žitarica ide u izvoz, što predstavlja 20 odsto njihovih ukupnih izvoznih prihoda. Pre rata 90 odsto izvoza žitarica i uljarica išlo je preko crnomorskih luka, a oko jedne trećine izvoza namenjeno je Evropi, Kini i Africi, navodi Evropska Komisija.

U roku od tri meseca treba izvesti 20 miliona tona

S obzirom na to da rat ne jenjava situacija ugrožava globalnu sigurnost hrane, a iz EK kažu da postoji hitna potreba za uspostavom alternativnih logističkih ruta koristeći sve relevantne načine transporta.

"Trećina ukrajinskog izvoza ide u Afriku, koja bi zbog toga mogla da iskusi glad", upozorila je poverenica za saopbraćaj EK Adina Valean.

Kako dodaje, za manje od tri meseca 20 miliona tona žitarica moraće da napusti Ukrajinu koristeći infrastrukturu EU-a.

"To je gigantski izazov i nužno je koordinirati i optimizirati logističke lance, uspostaviti nove rute i izbeći, koliko god je moguće, uska grla", napominje.

Gotovo 25 miliona tona žitarica "zaglavilo" u Ukrajini, a glad kuca na vrata?

Kako bi donekle ublažila problem EK je juče predstavila akcijski plan koji predviđa uspostavu takozvanih traka solidarnosti za pomoć Ukrajini u izvozu poljoprivrednih proizvoda.

Traže se dodatna prevozna sredstva

Uprkos golemim naporima na ubrzavanju prelaska, hiljade kamiona i vagona čekaju na ukrajinskoj strani na prelazak granice.

Prosečno vreme za prelaz železničkih kompozicija je 16, a na nekim granicama i do 30 dana. Jedan od najvećih izazova su različite širine koloseka: ukrajinska železnička mreža nije kompatibilna sa većinom železničke mreže EU-a, pa je veliki deo robe potrebno pretovariti u kamione ili vagone koji odgovaraju standardnoj širini, na čemu se gubi dosta vremena.

Stoga Komisija poziva učesnike na tržištu da hitno stave na raspolaganje dodatna prevozna sredstva. Kako bi uskladila potražnju i ponudu i uspostavila relevantne kontakte, EK će osnovati logističku platformu za povezivanje i zatražiti od država članica da odrede posebne kontaktne tačke za trake solidarnosti.

Takođe, ističu da izvozne pošiljke poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine treba da imaju prioritet, a koordinatori infrastrukturom trebalo bi u tu svrhu da stave na raspolaganje železničke slotove.

Nužan je brži pretovar

Pozivaju i učesnike na tržištu da hitno pošalju mobilne utovarivače žitarica na relevantne granične terminale kako bi se pretovar ubrzao. Uska grla ukloniće se i sporazumom o putnom prometu sa Ukrajinom. Kako bi se prevoznike podstaklo da šalju svoja vozila, Komisija će istražiti i mogućnosti za dopunu finansijskih garancija.

EK poziva nacionalna tela da budu maksimalno fleksibilna i osiguraju odgovarajuće osoblje kako bi ubrzala postupke na graničnim prelazima.

Najavljuju da će proceniti raspoložive skladišne kapaciteta u EU-u i u koordinaciji sa državama članicama osigurati više prostora za privremeno skladištenje ukrajinskog izvoza.

Iz EK su poručili da će u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju raditi na povećanju infrastrukturnog kapaciteta novih izvoznih koridora i na uspostavljanju novih infrastrukturnih veza u okviru obnove Ukrajine.


Tagovi

Izvoz žitarica Ukrajina Evropska komisija Prevoz žitarica


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃