Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene đubriva
  • 05.12.2021. 18:00

Yara pokreće pogone za proizvodnju đubriva - analitičare zabrinjava Kina

Osim što su okidač za trenutnu krizu visoke cene prirodnog gasa koje su uzrokovale zatvaranje fabrika, problem predstavljaju i ograničenja izvoza od strane Kine i Rusije.

Foto: Depositphotos/ChinaImages
  • 758
  • 96
  • 0

Najveći evropski proizvođač đubriva, "Yara International", najavila je da će ponovno pokrenuti svoje pogone u Holandiji. U septembru su u ovoj fabrici izjavili kako nameravaju da zatvore oko 49 odsto evropskih proizvodnih kapaciteta za proizvodnju amonijaka, a zbog visokih cena prirodnog gasa.  I zaista, zaustavljeno je oko 40 odsto pogona, odnosno smanjena je proizvodnja za oko 1,9 miliona tona amonijaka godišnje. 

Pre nekoliko dana je Sven Tore Holseter izrazio zabrinutost jer nestašica podiže cenu hrane i dovodi siromašnije zemlje do krize. Za reuters je izjavio da "Yara" ponovo pokreće deo proizvodnje u Holandiji dok su neke fabrike u Evropskoj uniji i dalje zatvorene zbog visokih troškova i porasta cene prirodnog gasa. 

Kako navodi agrarheute, ovo znači da će poljoprivrednici u EU morati da se suoče s vrlo visokom cenom za đubriva koja su još uvek dostupna.

"Prošlog leta je proizvodnja tone amonijaka koštala 110 dolara, a sada je 1.000 dolara", rekao je Holseter. 

U Nemačkoj su nominalne cene najvažnijeg azotnog đubriva KAN u tamošnjim uvoznim lukama iznosile nešto manje od 580 evra po toni, što znači da nemačke poljoprivrednike košta 280 evra više nego u oktobru. Treba napomenuti da su ti iznosi tri puta viši nego pre godinu dana. 

Kina uvodi ograničenja

Osim što su okidač za trenutnu krizu visoke cene prirodnog gasa koje su uzrokovale zatvaranje fabrika, problem predstavljaju i ograničenja izvoza od strane Kine i Rusije. 

Nakon što je početkom prošlog meseca Rusija najavila ograničenje izvoza azotnih i kompleksnih đubriva koja sadrže ovaj element na šest meseci, u severnim regijama Kine uvedena su stroža ograničenja kako bi obuzdali širenje virusa Covid-19 i njegove najnovije varijante Omicron. Stoga su obustavili i trgovinu robom koja nije u kontejnerima (odnosno rasuti teret) sa Rusijom. Dakle, roba koja mora ručno da se tovari, poput uglja, poljoprivrednih proizvoda pa i đubriva, do daljeg neće prolaziti između ove dve zemlje. 

Američki analitičari navode da bi nastavak zatvaranja granica mogao imati ozbiljan uticaj na globalno tržište đubriva, odnosno povećaće oskudicu zaliha širom sveta. 

Indeks cena đubriva u SAD-u se krajem novembra popeo na najviši nivo ikada, a rastu i one za agrohemikalije. 

U američkoj kompaniji za kreditiranje poljoprivrednika "CoBank" očekuju da će cene ostati povišene najmanje sledećih šest meseci, odnosno tokom prolećne poljoprivredne sezone 2022., navodi World-grain


Tagovi

Cena đubriva Kina Ograničenja Yara Proizvodnja đubriva


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.