Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Susam
  • 27.01.2021. 09:00

Vraća se kancerogeni indijski susam sa srpske granice

Granična fitosanitarna inspekcija je tokom svojih redovnih kontrola obavila kontrolu i pošiljke zrna oljuštenog susama količine 17.800 kilograma, koji je pokazao prisustvo etilen-oksida u količini većoj od dozvoljene.

Foto: Depositphotos/ajafoto
  • 197
  • 23
  • 0

Granična fitosanitarna inspekcija Srbije vratila je pošiljku susama iz Indije zbog prisustva etilen-oksida, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede, a prenosi RTS.

Ističe se, između ostalog, da se susam i proizvodi koji sadrže susam poreklom iz Indije redovno kontrolišu na prisustvo etilen-oksida.

Tako je inspekcija tokom svojih redovnih kontrola obavila kontrolu i pošiljke zrna oljuštenog susama količine 17.800 kilograma, koji je pokazao prisustvo etilen-oksida u količini većoj od dozvoljene, kažu u Ministarstvu poljoprivrede. Za predmetnu pošiljku doneto je rešenje o zabrani uvoza i u toku je postupak vraćanja isporučiocu.

Hrvatska mesecima preplavljena kontaminiranim susamom

Kako prenosi Beta, Hrvatska i ostale evropske zemlje već su mesecima preplavljene kontaminiranim indijskim susamom koji sadrži sporno jedinjenje zbog čega je i s hrvatskog s tržišta povučeno niz proizvoda sa susamom.

U septembru su prijavljeni vrlo visoki nivoi etilen oksida u određenim serijama susamovog semena poreklom ili poslatih iz Indije koje su ušle u Evropsku uniju, a koje su čak 1.000 puta viši od maksimalno evropskom uredbom dozvoljenih 0,05 miligrama po kilogramu.

U Hrvatskoj su prema podacima Ministarstva poljoprivrede u 2020. zabeležene 73 objave za potrošače, od čega se najviše odnosilo na incident s etilen oksidom. To je porast u odnosu na 2018. kad je zabeleženo 60 objava i 2019. godinu kad su bile 53 objave.


Povezana biljna vrsta

Susam

Susam

Sinonim: - | Engleski naziv: Sesame | Latinski naziv: Sesamum indicum L.

Susam je kultura tropskih i subtropskih područja. Među uljaricama, seme susama ima najveći procenat ulja, koji se kreće između 50 i 60 %. Seme sadrži oko 20 % belančevina i oko 18... Više [+]

Tagovi

Susam Etilen oksid Hrvatska Granična fitosanitarna inspekcija Kontaminirana namirnica


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta