Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Električni traktor
  • 27.08.2021. 07:30

Volkswagen razvio električni traktor namenjen afričkim poljoprivrednicima

Razvijen je po principima održive ekološke poljoprivrede bez CO2, a neće se prodavati pojedincima već selu koje će ga onda iznajmljivati farmerima. 

Foto: Printscreen
  • 376
  • 147
  • 0

Volkswagen-ova ekspozitura u Africi počela je testiranje pilot serije električnih traktora u provinciji Bugesera, u istočnoj Ruandi čije se gazdinstvo zasniva na vrlo slabo mehanizovanoj poljoprivredi koja istovremeno zapošljava oko 90 odsto stanovništva.

Upravo ta činjenica, a kako bi prehranili stanovništvo koje iz godine u godinu rapidno raste, podstakla je ovog nemačkog proizvođača automobila da konstruiše traktor koji je deo projekta Gen.Farm. Razvijen je po principima održive ekološke poljoprivrede bez CO2, u saradnji sa Nemačkim društvom za međunarodnu saradnju (GIZ GmbH) i Univerzitetom u Ruandi, navodi farmer.pl.

Opremljen je elektromotorom od 20 kW i litijum-jonskom baterijom od 32 kWh koju će u kasnijoj fazi zameniti jeftinija i izdržljivija litijum-gvožđe-fosforna baterija. Težina cele mašine je oko 2.200 kilograma, a međuosovinski razmak 192 centimetara. Baterija mu je postavljena iznad elektromotora, lako se zamenjuje, a puni se solarno. 

"U mnogim regijama Afrike poljoprivredna proizvodnja ograničena jer farmeri gotovo ne koriste mašine. Međutim, to nije zbog dostupnosti tehničke opreme, već zbog nedostatka pristupačnih goriva. Ali, ono čega u ovim regijama ima dovoljno je sunce", objasnio je Peter Vouda, koordinator dizajna u inovacionom centru Volkswagen-a, zbog čega su se odlučili na ovu vrstu punjenja. 

Prototip električnog traktora prvi je testirao predsednik uprave Volkswagen Auto Group, Herbert Dis koji je nakon uspešnog oranja odobrio dalju proizvodnju. 

Inače, ova pilot serija deo je velikog projekta "Shared interest in the countryside" (Zajednički interes na selu), koji ova nemačka kompanija sprovodi zajedno sa Studijom za istraživanje i dizajn - AMO. 

Neće se prodavati pojedincima

Prošle godine su u muzeju "Solomon R Guggenheim" u Njujorku održali predstavljanje projekta. Prikazane su projekcije kako ove dve kompanije vide buduće selo u Africi, a ispred muzeja postavili su izložbeni primerak ovoga traktora. 

"Namenjen je povećanju produktivnosti malih poljoprivrednih proizvođača“, rekao je tom prilikom za dezeen direktor AMO-a Rem Koolhaas dodavši kako se vozilo neće prodavati pojedincima već selu koje će ga onda iznajmljivati poljoprivrednicima. 

Još se ne zna tačno kada će traktor krenuti u serijsku proizvodnju, ali je izvesno da se neće prodavati pod markom Volkswagen. 


Tagovi

Volkswagen Električni traktor Afrika Gen.Farm Herbert Dis Poljoprivreda Afrike


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.