Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Diverzifikacija poljoprivrede
  • 15.07.2020. 07:30

Vojčehovski: EU treba više da radi na raznolikosti poljoprivredne proizvodnje

Proširenje asortimana proizvoda, kao i unošenje promena u postojeću proizvodnju vrlo je važno i podržaćemo svakog poljoprivrednika koji se odluči na to, poručio je Januz Vojčehovski.

Foto: Depositphotos/Christin_Lola
  • 89
  • 3
  • 0

Diverzifikovanje proizvodnje hrane ključno je za jačanje otpornosti evropske poljoprivrede i stvaranje realnih poslovnih modela za farmere u sledećim godinama, izjavio je u uvodnom govoru evropski komesar za poljoprivredu, Januz Vojčehovski na online konferenciji organizovanoj od strane Euractiva.

Govoreći o klimatskim promenama i njihovom povezanošću sa snabdevanjem hranom, Vojčehovski je upozorio na moguće rizike koji bi mogli da se dogode ako se svaki poljoprivrednik koncentriše samo na istu vrstu proizvodnje. Za njega diverzifikacija igra veliku ulogu u smanjenu izloženosti ekonomskim krizama podstaknutim velikim oslanjanjem na ekonomske partnere koji nisu iz EU, kao što se to nedavno dogodilo sa ruskim embargom i američkim carinama.

Svet mora do 2030. da dosegne vrhunac stočarstva i obnovi vegetaciju!

"Proširenje asortimana proizvoda, ali i unošenje promena u postojeću proizvodnju vrlo je važno i podržaćemo svakog poljoprivrednika koji se odluči na to. Deo predloženog dugoročnog proračuna takođe je tome posvećen, ali smatram da bi Evropska unija trebala da radi više na tome“, naglasio je komesar

Partnerstva izvan EU važna u snabdevanju hranom

Tema koja se ponavljala u raspravi bila je i vodeća nova prehrambena politika EU, strategija Od farme do viljuške (F2F). Njen cilj je da prehrambeni sistem postane pokretač snaga za održivost širom sveta i da vodi globalnu tranziciju kroz zeleni plan i trgovinsku politiku

"Jedna od stvari koju su nas naučile klimatske promene je da zaista ne možemo da imamo plan koji je fokusiran samo na jedan deo sveta", rekla je na konferenciji predsednica Saveza za zelenu revoluciju u Africi (AGRA) Agnes Kalibata.

Takođe, pozdravila je i obnovljeni fokus na privatna partnerstva u F2F-u kao što je to platforma Afrike i EU, koji će olakšati poljoprivrednicima pristup novom tržištu i pružiti ono što im zaista treba kako bi mogli da proizvode. 

Saradnja Afričke i Evropske unije: Sigurnije tržište i snabdevanje hranom

Izvršni direktor mreže Solidaridad Džeroen Daglas, izrazio je zahvalnost Komisijinom podsticajnom paketu o održivosti hrane, ali je i priznao kako će Evropa i dalje nastaviti da uvozi hranu iz trećih zemalja, uprkos spremnosti da se više oslanja na kratke lance snabdevanja. 

Predložio je načelo glokalizacije (eng. glocality, proces modifikacije globalnih uticaja u lokalnim kontekstima, op.a.), a koje takođe može da podstakne sektorsku transformaciju van Evrope i da pomogne malim, relativnom siromašnim poljoprivrednicima u Africi, Aziji i Latinskoj Americi. "Jasno je da Evropa ima misiju i izvan svojih granica", poručio je.

Zdravlje tla i ekološka proizvodnja

Jedna od spomenutih tema na konferencija bila je zaštita i zdravlje zemljišta i ekološka poljoprivreda. 

Za Tasosa Haniotisa, direktora za strategiju, pojednostavljenje i analizu politika u Generalnoj upravi za poljoprivredu Evropske komisije, veliki izazov predstavlja i dobro kvalitetno tlo kao i adekvatno đubrenje. 

"Postoje delovi kod kojih treba da se koristi malo više đubriva dok kod drugih manje. Važno je da je fokus na zdravlju tla i useva“, rekao je Haniotisa i dodao da se sve više treba oslanjati na nauku i što više je proučavati u tom pogledu.

Vojčehovski: Ne smemo da dozvolimo uvoz hrane tretirane pesticidima zabranjenim u EU

Komesar Vojčehovski takođe je u svom govoru insistirao na podsticanju ekološke poljoprivrede koja bi trebala da bude jedan od glavnih prioriteta Evropske unije u narednih 7 do 10 godina. Potvrdio je i da Komisija priprema akcioni plan do kraja ove godine kako bi pronašla finansijske instrumente za eko poljoprivrednike, ali i povećala potražnju potrošača za takvim proizvodima. 

Erik Firvald, glavni izvršni direktor Syngente, rekao je kako njegova grupacija podržava takvu vrstu poljoprivrede, ali ne veruje kako samo ona može da pomogne u smanjenju klimatskih promena i osiguravanju dovoljno zdrave i pristupačne hrane. 

Sa njim se složila i Kalibata koja smatra da takav način uzgoja ne može prehraniti ljude u Africi i upozorila je kako će tako nastati ogromni troškovi za bioraznolikost.


Tagovi

Evropska unija Januz Vojčehovski Diverzifikacija Ekološka poljoprivreda Tlo F2F Glokalizacija


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.