Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bazen
  • 08.12.2020. 16:00
  • Pčinjski okrug, Gornji Pavlovac, Vranje

Vodom iz adaptiranog bazena navodnjavaće 60 hektara površina

Sredstava za adaptaciju bazena, kopanje arterijskih bunara i pošljunčavanje puta Jovica Ilić iz Gornjeg Pavlovca kod Vranja dobio je iz IPARD programa. Do kraja meseca, planiran je završetak radova.

Foto: Gordana Nastić
  • 1.052
  • 420
  • 0

Radnici Jovice Ilića, na imanju koje je iznajmio u selu Gornji Pavlovac kod Vranja, ovog decembra opremljeni građevinskim mašinama neumorno rade na adaptaciji davno zapuštenog bazena za navodnjavanje poljoprivrednih kultura. Uporedo sa njima radi i Ilić koji se trudi da sve bude urađeno bez greške kako bi ovaj posao završio do Nove godine.

Zato kod radnika stalno insistira da se strogo pridržavaju plana rada i u isto vreme ih požuruje da što pre završe pošljunčavanje puta do bazena, opominjući ih da nikako ne oštete šahte kroz koje prolaze plastična creva za navodnjavanje i dovođenja vode iz tri novoiskopana arterijska bunara u bazen.

Voda na dubini od sto metara

Vodu u ovim bunarima Ilić je pronašao na dubini od sto metara, a kada je voda u velikim mlazevima pokuljala na površinu zaboravio je na sve muke koje su ga do tada pratile na realizaciji ovog značajnog projekta. Otada su nekako i svi preostali radovi počeli brzo da se odvijaju. I raščišćavanje bazena od ogromnih naslaga zemlje, šiblja i izraslog bagrema je išlo kako je zamislio.

Kad je pronašao vodu, svi ostali radovi oko izgradnje bazena su krenuli brzo da se odvijaju

Zbog opasnosti od povrede nije smeo da sečenje bagrema poveri ni jednom radniku već je krenuo da debla seče sam motornom testerom jer je u tom poslu imao najviše iskustva. Otkako je bazenu počeo da vraća stari sjaj Jovica sa nestrpljenjem čeka trenutak kada će do vrha biti napunjen vodom kojom planira da navodnjava poljoprivredne kulture na 60 hektara i zato sve češće odlazi na njegovu najvišu kotu, da se po ko zna koji put sopstvenim očima uveri da je na korak od ostvarenja cilja.

"Kada sam došao da iznajmim ovo imanje i video da usred oranica postoji zapušten bazen za vodu koga su devedesetih godina izgradili raniji vlasnici, odmah mi je bilo jasno da tu ima perspektive i da ne treba puno da oklevam sa uzimanjem zemljišta. Tada mi se u glavi rodila ideja da taj bazen stavim u funkciju i počnem da navodnjavam kulture koje sam nameravao da proizvodim. Zato se nisam dvoumio ni časa kada sam saznao da iz IPARD programa mogu da dobijem neophodna novčana sredstva za realizaciju ove ideje", priča Jovica Ilić.

Završetak radova pre roka

Ova sredstva dobio je u oštroj konkurenciji jer je za njih u Ministarstvu poljoprivrede konkurisalo veliki broj poljoprivrednih proizvođača iz Srbije. Pri prvom rangiranju naš sagovornik se sa svojim projektom našao na petom mestu tako da je odmah pretpostavio da će mu i biti odobren.

U pripremanje projekata uložio je svo svoje znanje. Za pripremanje dokumentacije mu nije bilo potrebno mnogo vremena, ali da je oko pripreme drugih tehničkih detalja morao da angažuje specijalizovanu agenciju koja je bila stalna veza između njega i ministarstva.

Jovica Ilić smatra da će do 20. decembra završiti sve radove

"Da nije bilo ove agencije teško da bih se sam snašao u moru nekih propisa. Sada kada polako završavam projekat mnogo bolje se osećam nego kada sam počinjao. Sa nestrpljenjem očekujem 30. decembar kada nam je poslednji roka za završetak ovog projekta. Međutim, ako je suditi po dinamici radova koji se odvijaju prema utvrđenom planu mi ćemo sve radove najverovatnije završiti do 20. decembra, deset dana pre roka", kaže Ilić i dodaje da po završetku posla sve ono što su uradili pregledaće stručna komisija koja će i dati zeleno svetlo za nesmetano korišćenje bazena, a posle čega može da podnese zahtev za refundaciju uloženih sredstava u visini od 65 odsto od ukupne vrednosti.

Pasulj, kornišoni, pšenica i spelta

U krajnji ishod Ilić ne sumnja pa već sada planira koje će kulture uzgajati na zemljištu koje namerava da navodnjava.

"Najpre ću da zasejem pasulj, pa ću zasaditi krompir, a onda papriku ajvarku i kornišone. U Kruševcu sam kupio i sadnice maline sorte polana koje ću u februaru mesecu zasaditi na pet hektara", kaže naš sagovornik i dodaje da je ove jeseni pšenicom zasejao 52 hektara i 10 hektara speltom, dok će na proleće preostale površine zasejati sojom.


Foto prilog


Tagovi

Jovica Ilić Arterijski bunar Bazen Navodnjavanje IPARD podsticaji Bazen za navodnjavanje


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.