Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vodene pumpe
  • 20.04.2021. 16:00
  • Moravički okrug, Teočin, Gornji Milanovac

Vodene pumpe koje su "olakšale život" meštanima brdskih i planinskih sela

Veoma su korisne i za navodnjavanje, ali samo manjih površina, navodi Milutin Damljanović, građavinski bravar iz Teočina kod Gornjeg Milanovca koji ram pumpe pravi već više od 30 godina.

Foto: Depositphotos/thefutureis (ilustracija)
  • 1.914
  • 57
  • 0

U želji da sebi i svojim komšijama obezbedi dotok vode, Milutin Damljanović iz Teočina kod Gornjeg Milanovca je pre 32 godine napravio prvu vodenu pumpu u svojoj karijeri. Inače je građevinski bravar, mašine su mu mnogo pre toga već uveliko bile poznate, te dugogodišnje iskustvo nije bilo teško primeniti u praksi i napraviti nešto što će mnogima poboljšati svakodnevni život.

"Domaćinstva su tad bila bez vode pa sam to uradio da bi voda došla do njih. Tada su to bile dve porodice. Posle godinu dana je to bilo pet, šest, proširilo se i na 20 i 30 po selu", navodi Damljanović.

U upotrebi od XVIII veka

Ove pumpe poznate su i kao klackalice, ali je njihovo pravo ime, podseća naš sagovornik, ram pumpe. Proizvode se širom sveta, kako u većim fabrikama, tako i u manjim radionicama, a u Mićinoj nešto više od tri decenije. Prema njegovim rečima, ljudskoj civilizaciji poznate su više od dva veka.

"Bilo je ljudi kod nas koji su prisvajali ovaj patent kao svoj izum, ali princip na kome rade je primenjen prvi put u svetu 1796. godine. Ja sam prvu video kod nekih starih majstora i odlučio da napravim i sam. Usavršavao sam svoje tehničko rešenje i pokazalo se dobrim", navodi Damljanović.

Usavršavan izum pokazao se kao dobar (foto: M. Damljanović)

Do sada je napravio nekoliko stotina takvih. Mnoge su put našle do najudaljenijih planinskih i brdskih sela koja imaju problem sa dotokom vode te je ovo rešenje znatno olakšalo život njihovim meštanima, a ima ih i u susednim zemljama poput Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije.

"Mogu se upotrebljavati u brdskim i planinskim krajevima, nemoguće ih je iskoristiti u ravničarskim predelima gde ima velikih reka", ukazuje sagovornik Agrokluba.

Unapređen sistem

Prva pumpa i one koje danas proizvodi se, vizuelno, gotovo ne razlikuju, ali je sistem znatno unapređen. Sadašnje imaju drugačija tehnička rešenja kod ventila. Elementi koji su se habali kod prvih i propadali prilikom rada su poboljšani.

"Izbačeni su neki dihtunzi, sve koje se rade u svetu imaju te dihtunge, a oni proizvode najveće probleme, prave zastoj kad dođe do habanja i normalno je da će pumpa stati. Kod ovih današnjih je to izbegnuto."

Konkurs za uređenje i korišćenje poljoprivrednog zemljišta - preko 221 milion dinara

Funkcionišu vrlo jednostavno, jedino je potrebno imati izvor sa vodom, a izvor mora biti stalna tekuća voda. Takođe, mora postojati pad od izvora ka pumpi da bi ona bila pokrenuta i ispumpala vodu gore visoko na brdu.

"Sposobne su da ispumpaju vodu na velike visinske razlike. Može i 500 metara visinske razlike, ali moraju da postoje uslovi da tako nešto može da se uradi. Kako se povećava visinska razlika od izvora ka gore, tako se mora srazmerno povećavati visinska razlika na potisnom vodu, padu od izvora ka pumpi", navodi Damljanović.

Praktične i korisne

Tu, dodaje, postoje ograničenja, ne smeju se prekoračiti određeni parametri, jer, ako se tako nešto desi, pumpa prestaje sa radom. Ali, do toga još uvek nije došlo - i prva i poslednja funkcionišu bez problema.

"Na primer, ona koju sam napravio pre 20 godina izbacuje četiri litra u minuti na visinsku razliku 117 metara, a visinska razlika potisnog voda je 17 metara. One mogu da ispumpavaju najmanje od 300 grama u minuti do 150 - 200 litara u istom vremenskom intervalu."

Iz arhive Damljanovića - pumpa sa stažom od dve decenije

Ali, napominje, važno je da rade bez pauze. Vrlo su praktične i korisne za domaćinstva u zabačenim krajevima, a posebno značajne za poljoprivredna gazdinstva.

"Na primer, za domaćinstvo koje ima veliki broj goveda, svinja, ovaca, uzimajući u obzir potrebne količine za upotrebu u svakodnevnom životu, za kućne poslove i higijenu, dovoljno je da pumpa ispumpava 10 litara u minuti", objašnjava Damljanović.

Pogodne za navodnjavanje manjih površina

Vrlo su, dodaje, korisne i za navodnjavanje parcela pod različitim poljoprivrednim kulturama, ali napominje da se ne mogu primenjivati za velike površine.

Koliki je rok trajanja još uvek ne zna.

"Kad pravim, pravim da bude u upotrebi bar jedan ljudski vek, ova od pre 32 godine i dalje funkcioniše, nadam se da će ispuniti moja očekivanja."


Tagovi

Vodene pumpe Navodnjavanje Milutin Damljanović


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.