Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Naknada za porodiljsko odsustvo
  • 01.07.2018. 09:00

Vlasnice gazdinstava od danas imaju pravo na naknadu za porodiljsko odsustvo

Izmenom Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom država na ovaj način prvi put izlazi u susret ženama u poljoprivredi.

Foto: Pixabay / xusenru
  • 876
  • 37
  • 0

Poljoprivrednice na selu od danas (1. jul) imaju pravo na naknadu za porodiljsko odsustvo. Izmenom Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom država na ovaj način prvi put izlazi u susret ženama u poljoprivredi. Ipak, ovo pravo će moći da ostvare samo one poljoprivrednice koje su redovno uplaćivale doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, odnosno vlasnice gazdinstva.

Novac po osnovu rođenja i nege deteta u trajanju od godinu dana moći će da ostvare i majke koje su pre 1. jula 24 meseca pre rođenja deteta bile nosioci porodičnog poljoprivrednog gazdinstva i imale status lica koje samostalno obavlja delatnost prema zakonu kojim se uređuje porez na dohodak. Osnov za utvrđivanje mesečne naknade poljoprivrednicama biće visina naknade ostalih prihoda, kao i plaćeni doprinosi za obavezno socijalno osiguranje u 18 meseci pre rađanja deteta, piše Dnevnik.

Ne zna se koliko tačno poljoprivrednica može da ostvari ovo pravo, jer je trenutno u sistem obaveznog PIO osiguranja uključeno 132.460 poljoprivrednih osiguranika, od čega je 58.140 žena. To ne znači da će svaka od njih roditi dete, niti da su u dobi kada je to moguće.

Poljoprivrednice ovim aktom ostvaruju i pravo da dobijaju i ostale naknade, najduže do pete godine života deteta, ukoliko je detetu zbog zdravstvenog stanja, a na osnovu mišljenja nadležne komisije Fonda PIO, potrebna posebna nega.


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Porodiljsko odsustvo Naknada Poljoprivrednice PIO Naknada za posebnu negu Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.