Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sabijanje zemljišta
  • 18.03.2023. 13:30

Vlaga i teška mehanizacija pospešuju sabijanje zemljišta

Zemljište se dubinski sabija ispod dubine oranja oko 30 cm stvarajući sabijenu zonu koja se samo primenom podrivača može razbiti.

Foto: Depositphoto/@Thislama
  • 142
  • 42
  • 0

Sabijanje zemljišta na obradivom poljoprivrednom zemljištu uglavnom se javlja usled brojnih prohoda tokom izvođenja agrotehničkih mera. Za realizaciju proizvodnje ratarskih useva na parceli se napravi 15 do 20 prohoda, a kako kaže savetodavac u Poljoprivredno savetotodavnoj stručnoj službi Loznica Milica Popadić, u intenzivnim proizvodnjama i u lošijim uslovima i više. Pri svakom prohodu bilo koje mašine zemljište se sabija. Sabijanje pospešuje i kiša, pri čemu se sitnije čestice ispiraju u dublje slojeve posle čega točkovi uređaja intenzivnije sabijaju.

"Najviše se odvija pod dejstvom točka koji se kreće u brazdi ili van brazde, kao i kretanje točka traktora, kombajna i priključnih mašina. Ovo je posebno izraženo na uvratinama zbog okretanja traktorskih sistema i povećanog gaženja. Sadržaj vode u zemljištu takođe utiče da li će se ono sabijati ili ne", kaže stručnjak za ratarstvo i dodaje da je u relativno suvom zemljištu veće trenje između čestica, zbog čega je veći otpor sabijanju.

Kada u njemu ima vlage ona omogućava da čestice klize jedna u odnosu na drugu i dolazi do sabijanja.

"Krečni materijal i organska materija poput stajnjaka predstavljaju ključne materije u zemljištu koji značajno utiču na agregatnu stabilnost, a samim tim i na plodnost", kaže savetodavac i dodaje da se prekomerno sabijanje javlja usled neadekvatnog izbora i korišćenja mehanizacije i velikog broja prohoda naročito na malim parcelama i parcelama malih dužina.

Podrivačem razbiti plužni đon

Pri tome, kako kaže, zemljište se dubinski sabija ispod dubine oranja oko 30 cm stvarajući sabijenu zonu koja se samo primenom podrivača može razbiti. Prekomerno sabijanje prouzrokuje pogoršanje njegovih osobina u kojima se odvija nicanje i razvoj korenovog sistema, a nisu sve biljke istom merom osetljive pa se tako i prinos smanjuje od 10 do 50 odsto u zavisnosti od biljne vrste.

"Zato je veoma važno raditi na razvoju i primeni kombinovanih sistema za obradu pri čemu se u jednom prohodu obavlja više agrotehničkih operacija kao što su obrada, unošenje mineralnog đubriva i zaštitnih sredstava sa setvom", kaže Popadićeva

Podsetimo, kako bi sprečili nastanak plužnog đona, izbegavajte oranje uvek na istoj dubini, ali i upotrebu preteških mašina za obradu. Pre obrade odraditi đubrenje stajnjakom, koji je dobro zgoreo, i mineralnim đubrivom. Osim što će obogatiti sadržaj hraniva, stajnjak će poboljšati mikrobiološku aktivnost i akumulaciju vlage. Zemljište će imati propusniju strukturu, a biljke povoljnije uslove za razvoj korena. Sprečavanju će doprineti jesenja obrada više nego prolećna. Tako se vlaga akumulira u dubljim slojevima.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Sabijanje zemljišta Milica Popadić Podrivanje Sabijanje toćkovima Teška mehanizacija


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva