Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz
  • 17.08.2020. 10:00

Više od godinu dana posle potpisanog ugovora - izvoz mlečnih proizvoda u Kinu

Prema poslednjim vestima, dva proizvođača iz Srbije, "Mlekoprodukt" iz Zrenjanina i "Mlekara Ub", zapravo su dobile sertifikate za izvoz u Kinu. Ove kompanije će, kontejnerskim saobraćajem, isporučivati mlečne proizvode i mleko za bebe.

Foto: Bigstock/dolgachov
  • 104
  • 4
  • 0

Još krajem prošle godine najavljivan je izvoz mleka i mlečnih proizvoda za januar ove, kada je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović za Danas rekao da su 'svih šest kompanija iz Srbije koje su se prijavile za izvoz mleka i mlečnih prerađevina u Kinu prošle inspekciju i moći će kada stignu dozvole da izvoze u ovu zemlju'. U pitanju su bile Fabrika dečje hrane, Mlekara Šabac, Imlek, Mlekara Ub, Megle Srbija i Somboled.

Šest proizvođača iz Srbije prošlo kinesku inspekciju: Izvoz mleka od januara

Prema poslednjim vestima, dva proizvođača iz Srbije, "Mlekoprodukt" iz Zrenjanina i "Mlekara Ub", zapravo su dobile sertifikate za izvoz u Kinu. Od pre nekoliko dana te kompanije su na listi izvoznika ove države i na kinesko tržište će, kontejnerskim saobraćajem, isporučivati mlečne proizvode i mleko za bebe, rekao je ministar za Politiku.

Proširenje zone otkupa mleka

Kako se navodi u saopštenju koje je dostavljeno našoj redakciji, generalni direktor Mlekoprodukta, Andrej Beslać, istakao je da dobijanje međunarodnog sertifikata za plasman domaćih proizvoda na tržišta Kine i Evropske unije predstavlja veliki uspeh za ovu kompaniju.

"Naša osnovna strategija je očuvanje postojećih radnih mesta, ali i stvaranje mogućnosti za nova zapošljavanja. Pored toga, cilj nam je da proširimo zonu otkupa mleka i saradnju sa proizvođačima i farmerima. Uložili smo u razvoj naših proizvodnih kapaciteta da bismo domaće srpske proizvode ponudili kineskim potrošačima, kao i potrošačima zemalja EU", istakao je Beslać.

Sertifikovani proizvodi koji će se izvoziti za Kinu su polutvrdi, tvrdi i topljeni sirevi.

Gradi se najveća mlekara na Balkanu

Kako je naglasio ministar, Srbija za razliku od nekih drugih država u okruženju nema probleme u sektoru mlekarstva i najviše izvozimo u Bosnu, Makedoniju, Crnu Goru i Kosovo, a da je ovo prvi put da naši mlečni proizvodi mogu da se izvoze u Kinu.

Slabi izgledi za premiranje mleka po kvalitetu ove godine?

U Srbiji se, kako je dodao, gradi i mlekara koja će biti najveća ne samo na Balkanu već u jugoistočnoj Evropi.

Ministar poljoprivrede je još u junu prošle godine sa predstavnicima kineske carine potpisao ugovore koji će omogućiti proizvođačima svinjskog mesa i mlečnih proizvoda iz Srbije da izvoze na tržište Kine.


Tagovi

Izvoz mleka Izvoz mlečnih proizvoda Izvoz za Kinu Branislav Nedimović Mekoprodukt Mlekara Ub Andrej Beslać


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...