Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farme kuna
  • 21.07.2020. 18:00

Virus korona desetkovao farme kuna: Španija usmrtila 93.000 ovih životinja

Nakon Danske i Holandije, COVID-19 se pojavio i na farmi kuna u Španiji gde su vlasti prvo zatražile njihovu izolaciju, ali, zbog zaraze radnika i velikog broja pozitivno testiranih životinja one su ipak usmrćene.

Foto: Dani Kropivnik/sl.wikipedia.org
  • 256
  • 11
  • 0

Zdravstvene institucije naložile su da se svih 93.000 uzgajanih kuna sa farme na istoku Španije usmrte da bi se sprečilo širenje zaraze među ljudima nakon što je otkriveno da je većina životinja zaražena virusom korona.

Farma u selu La Puebla de Valverde, u regiji Aragon, smeštena 200 km istočno od Madrida, bila je pod nadzorom nakon što je supruga jednog od radnika bila pozitivna na SARS-CoV-2, prenosi reuters.

Više od 80 odsto životinja zaraženo

Hoakin Olona, šef odseka za poljoprivredu u Aragonu, rekao je u četvrtak novinarima da je još sedam radnika na farmi naknadno pozitivno na virus korona, među kojima je i suprug prvozaražene.  

Radnika na holandskoj farmi virusom korona zarazila kuna

Vlasti su prvobitno naložile izolaciju kuna, a nakon nekoliko nedelja i više rundi testiranja ipak su odlučili da ih usmrte jer je više od 80 odsto uzoraka krvi životinja bilo pozitivno na COVID-19.

"Secapiel", firma koja vodi jedinu farmu kuna u regionu, nije bila dostupna za komentar. Vlasti su javile da će kompanija dobiti finansijsku kompenzaciju zbog usmrćivanja.

Isti problemi u Holandiji i Danskoj

Već je potvrđeno da virusom mogu da se zaraze i drugi sisari, uključujući mačke i pse. Ranije su slučajevi zaraženih kuna pronađeni u Danskoj, koja je najveći svetski proizvođač krzna tih životinja. Podsećamo, danske vlasti su naredile usmrćivanje 11.000 kuna sredinom juna. 

Nakon usmrćivanja 570.000 zaraženih kuna u Holandiji, sličan scenario čeka Dansku?

One mogu da budu nosioci virusa, a da pritom ne pokazuju nikakve simptome. Takvo otkriće ima veliki uticaj na vlasnike farmi, na radnike, njihove porodice ali i celokupnu lokalnu zajednicu. Nakon što se zaraza pojavila u aprilu, samo dva meseca kasnije proširila se na 13 holandskih farmi kuna. Zbog toga je zatražena eutanazija 570.000 ovih životinja da bi se sprečila zaraza.

Nakon pritiska aktivista za prava životinja, holandska vlada je još 2013. zabranila otvaranje novih farmi, a plan je da se postojeće zatvore do 2024. godine. 


Tagovi

Španija Danska Holandija Farma kuna Virus korona na farmi


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić