Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hristos vaskrse!
  • 16.04.2017. 09:00

Vaskrs u Sremu

Svi poslovi u poljoprivredi staju za vreme vaskršnjih praznika. Sremcima je to prilika da predahnu od rada na njivi, ali i da se posvete porodici i prijateljima.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 2.763
  • 121
  • 0

U hrišćanskom svetu Vaskrs je najveći praznik. Obiluje običajima koji se veoma razlikuju u mnogo čemu kod pravoslavnih i katoličkih vernika, ali i unutar jedne religije i naroda, pa čak i od sela do sela, ali i od porodice do porodice. Ono što je kod svih isto je darivanje uskršnjim, šarenim jajima.

Ukrašena jaja i slatki kolač

U mnogim mestima u Sremu jaja se boje na Veliki petak. Nekada je farbanje jaja na Veliki petak rađeno samo u ljuskama od luka, a tek sutradan jaja su farbana u druge boje, najčešće crvenu i plavu. Od običaja koji su vezani za vaskršnje praznike, pored bojenja jaja, izdvaja se i pravljene slatkog kolača.

Domaćice su ovaj kolač, koji je bio okruglog oblika i u sredini ima jedno celo jaje, obično neobojeno, pravile na Veliku subotu. Danas je mnogo drugačije. Ostala je tradicija farbanja jaja u lukovini, ali ipak prvo jaje mora biti ofarbano u crvenu boju. Domaćice danas od ofarbanih jaja prave prava umetnička dela.

Ukrašena vaskršnja jaja

One koje imaju smisla za crtanje, znaju veoma lepo da ukrase ljusku jajeta. Nekada se na jajima crtalo voskom, sada postoje i neke druge tehnike, a veoma je znaimljivo i farbanje u čarapi, sa listovima cveća i trave. Tako se dobiju veoma šarena i lepa jaja, kojima se Sremice ponose.

Svi poslovi u poljoprivredi staju za vreme vaskršnjih praznika. Sremcima je to prilika da predahnu od rada na njivi , ali i da se posvete porodici i prijateljima.

Obavezan odlazak na jutrenje i pričešće

Narod u Sremu je na Vaskrs odlazio u crkvu na jutrenje, a zatim i na svetu liturgiju, gde bi se posle dugog posta pričestili. Zvona su se oglašavala, a mladići pucali prangijama. Po povratku sa jutrenja, pripreman je bogat doručak, a mnogi bi se tada prvi put omrsili posle dugog posta.

U Sremu su jeli šunku i kuvana, bojena jaja, koja su i pripremama za taj dan. Ovaj običaj se zadržao i danas, kaže Đorđe Sančanin, paroh u crkvi Svetog Arhangela Gavrila u Buđanovcima.

Đorđe Sančanin

"Vaskrsu se i danas najviše raduju deca. I nekada su se ona radovala šarenim jajima, baš kao i danas. U našim selima je ostao običaj da deca obilaze rođake i komšije, koji ih daruju šarenim uskršnjim jajima i slatkišima", dodaje Sančanin.

"Hristos vaskrse" - "Vaistinu vaskrse"

Vaskršnji praznici poznati su i po međsobnom pozdravu. Naime, na Vaskrs se odlazi na svetu vaskršnju službu, posle koje se međusobno pozdravlja sa "Hristos vaskrse" i "Vaistinu vaskrse". Ovaj pozdrav je nekada bio uobičajen sve do Spasovdana, ali to danas nije slučaj. U nekim mestima ovaj pozdrav primenjuje se samo na dan Vaskrsa.

Bogata trpeza

Veoma važan deo vaskršnjih praznika je trpeza, kojoj se u Sremu poklanja velika pažnja. To je u stvari slavski ručak kome mora da prisustvuje cela porodica. Na trpezi u Sremu mora biti prasećeg i jagnjećeg pečenja, u selima je ostao običaj da se kuva kokošija supa, a posebo mesto zauzimaju kolači.

Svi običaji vezani za Vaskrs imaju neku simboliku. Pokloniti nekome bojeno jaje na ovaj dan, znak je poštovanja, ljubavi i dobrih želja. U nekim mestima su deci trljali obraze crvenim jajetom, da budu zdrava i rumena, negde su se ljudi umivali u vodi u kojoj je potopljeno crveno jaje.

Odlazak na groblje

Vaskrs se praznovao tri dana, a pored niza običaja, najznačajniji je bio masovni odlazak na groblje. U nekim krajevima to je drugi, a u nekim krajevima treći dan Vaskrsa. I u Sremu se različitih dana odlazi na groblje. U nekim gradovima je to drugi dan, dok je u mnogim selima izlazak na groblje obavezan trećeg dana velikog praznika.

Foto: Zlatko Markovinović


Tagovi

Vaskrs Običaji Srem Farbana jaja Trpeza Porodica Liturgija Tradicija Kolači


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

Biofor Active - Biološki NPK - tečno mikrobiološko đubrivo
Biofor System d.o.o.

Biofor Active - Biološki NPK - tečno mikrobiološko đubrivo

KLUB

U ovoj bačvi nekada se čuvalo vino, a sada služi za ukras.