Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Struja
  • 29.09.2021. 16:00
  • Kolubarski okrug, Valjevska sela

Valjevska sela nemaju struje - meštani ne vide perspektivu života u ruralnom području

Skoro dva meseca meštani valjevskih sela od Pričevića do Stava, protestnim šetnjama ukazuju na problem sa snabdevanjem električnom energijom, a ugrožene su i zanatlije.

Foto: Sanja Dovečer
  • 309
  • 14
  • 0

Meštani Pričevića, Tupanaca, Beomuževića, Stava, Vragočanice, Osladića, Oglađenovca, Kamenice i mnogih drugih sela u tom kraju već dve decenije imaju problem sa neredovnim snabdevanjem električnom energijom. Ipak, ovog leta koje je bilo izuzetno toplo, dešavalo se da struju nemaju i po nekoliko dana. Česti kvarovi na mreži stvaraju velike probleme, jer kad nema električne energije, nema ni vode. 

I nisu samo poljoprivrednici bili ugroženi ovog leta, već su svoj rad morali da obustavljaju i oni koji imaju zanatske radnje poput kamenorezaca, metalostrugara, ali i hladnjačara.

Rešavanje problema ili blokada puta

Iako su se nebrojeno puta obraćali nadležnima sve je ostalo na obećanjima. Nezadovoljstvo je eskaliralo ovog leta pa su najavili blokadu puta Valjevo - Pričević ukoliko se ne stabilizuje snabdevanje energijom ili da se bar počne sa rešavanjem problema.  

Nekoliko dana pre nego što su započeli protesti u Gradskoj upravi Valjevo organizovan je sastanak meštana sa predstavnicima EDS Beograd i Kraljevo kako bi se pronašlo rešenje za neredovno snabdevanja. Ocenjeno je da je ono u ovim selima katastrofalno, da je mreža u jako lošem stanju, kao i da takvo stanje ne postoji nigde u Srbiji. Dogovoreno je da se od 1. decembra potpuno završe radovi na rekonstrukciji dalekovoda Valjevo - Stave, a da se u narednih nekoliko godina rekonstruiše kompletna elektromreža. 

Dogovoreno je da se od 1. decembra potpuno završe radovi na rekonstrukciji dalekovoda

Samo dan nakon sastanka u gradskoj upravi, meštani šest sela ponovo su ostali bez struje na 24 sata, što je bila kap u prepunoj čaši, pa su otpočele i protestne šetnje uz najavu da bi moglo doći do blokade puta.

"Dispečer u EDS neće da se javi, a mi po 48 sati nismo imali struju. Em sve pogore od suše, em nam sve propade u zamrzivačima. Meni je 70 godina, ali ovo je katastrofa, ja mislim da oni imaju za cilj da ove mlade na ovaj način isteraju sa sela. Ovo je neka zavera protiv sela i seljaka. Ovo je moje mišljenje, ako neko misli drugačije, nemam ništa protiv", naglašava Slobodan Milivojević iz Tupanaca opisujući muke meštana.

Ako nema struje, nema ni života na selu?

Radivoj Ranković iz Pričevića kaže da vlast mora da shvati da seljaci moraju da imaju struju i da ne mogu da funkcionišu kao normalni ljudi, a sa njim je saglasna i Nevena Antić koja kaže da u ovakvoj situaciji nikome ne bi preporučila da dođe i da živi na selu.

"Ja sam sa porodicom pre šest godina došla iz Beograda u Osladić, ali sad nikome mladom ne bih rekla da dođe da živi na selu. Nemamo puta, nemamo struje, vodu. Ne znam kome pričaju priče da na selu cvetaju ruže. Kad duže vreme nema struje mora da se baci sve ono što je u frižideru ili zamrzivaču. Išla sam u elektrodistribuciju jedva su me pustili da uđem, šetali su me od kancelarije do kancelarije jer je direktor na sastanku", ogorčena Antić još je dodala da su joj rekli da oni nisu u Beogradu, nego i Valjevu, da su okruženi planinama i da je normalno da udari 19 gromova i da nema struje. 

Nema rekonstrukcije, a ni novca

Živan Milivojević kaže da su meštani nezadovoljni jer je obećano da struja neće biti isključivana, a da kad počnu radovi, bez struje mogu biti najviše dva sata.

"Još se nismo bili vratili sa sastanka, a struja je isključena ujutru u devet i isključena u 17 sati. Sledeći dan, subota, nestalo je u pet popodne i došlo u nedelju u pet popodne. Dešava se i da u jednom minutu nestane struje po nekoliko puta, a računi nam stižu uredno. Godine 2002. IRD je dao novac da se kompletan dalekovod Valjevo - Stave rekonstruiše. Tada nije urađeno ništa, a novca nema", konstatuje Milivojević.

Protestne šetnje su trenutno obustavljene zbog novonastale situacije sa virusom korona jer je jedan broj meštana u izolaciji, ali su poručili da neće odustati od zahteva da imaju normalno snabdevanje strujom.


Tagovi

Snadevanje električnom energijom Prostesti Isključenje struje EPS Slobodan Milivojević Živan Milivojević Radivoj Ranković Nevena Antić Nestanak vode


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.