Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PSSS Valjevo
  • 14.11.2017. 14:15

Valjevo - kraj stočara i voćara

Sedamdesete i osamdesete godine bile su zlatne za poljoprivredu Valjeva. Kakva je situacija danas, donosi Vertigo produkcija.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 1.604
  • 76
  • 0

Valjevska opština broji 22.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Pola su stočari, a pola voćari. Sedamdesete i osamdesete bile su zlatne godine, posebno za govedarstvo.

"Samo na teritoriji grada Valjeva imali smo 25.000 junadi u tovu. Sada su se mnogi prebacili na mlečno stočarstvo, kao i na ovčarstvo. Voćartvo je u zamahu, pretežno uzgoj šljive, a razvija se i vinogradarstvo. Uspešni smo u uzgoju malina i kupina, ali zavisi i od klimatskih uslova i od prihvatanja saveta", kaže Svetislav Marković, direktor PSSS Valjevo.

Prednosti i poteškoće Valjevaca

Novi naraštaj poljopivednih proizvođača sarađuje sa Poljoprivrednom službom. Okreću se sve više nauci i dobrim iskustvima. U mnogim slučajevima, proizvodnja ne zaostaje za evropskom, tvrdi Marković.

Jedna od poteškoća je nemogućnost udruživanja u zadruge, zbog geografskog problema, kada je stočarstvo u pitanju i nedostatka sadnog matrijala u voćarstvu.

"Tržište je neregulisano, a cene su promenjive u stočarstvu. Veze su slabe među poljoprivrednicima, jer su sela razbacana. Problem je i sa zakonskim odredbama, kada je reč o zasadnicima, posebno kako mogu da se osnuju", navodi Marković.

Više u prilogu:

Foto: Print Screen / YouTube


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jeste, tovna goveda. Reprodukcija goveda... Više [+]

Tagovi

Svetislav Marković Valjevo Ovčarstvo Govedarstvo Stočarstvo Voćarstvo Šljive Kupine Maline


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner