Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zrenjanin
  • 27.03.2019. 10:00

Uz rad na zatvorskoj ekonomiji vreme brže prolazi

Kapacitet Zrenjaninskog okružnog zatvora je oko 200 osuđenih lica, dok na ekonomiji radi oko 35 zatvorenika. Oni tu obrađuju zemlju, rade na farmi i u ribnjaku. Mada se neki od njih prvi put susreću s takvom proizvodnjom, pružena im je prilika da dođu i do diplome koja će im po odsluženju zatvorske kazne omogućiti egzistenciju.

Foto: Okružni zatvor u Zrenjaninu
  • 479
  • 9
  • 0

Zatvorsku ekonomiju u Zrenjaninu osuđenci nazivaju "salaš u Malom Ritu". Kako prenosi RTS, oni tu obrađuju zemlju, rade na farmi i u ribnjaku. Mada se od njih prvi put susreću s takvom proizvodnjom, pružena im je prilika da dođu i do diplome koja će im po odsluženju zatvorske kazne omogućiti egzistenciju.

Rad pomaže da vreme brže prođe

Međutim, na prvi pogled objekti ekonomije više podsećaju na lepo uređen salaš nego zatvorski prostor. Kapacitet Zrenjaninskog okružnog zatvora je oko 200 osuđenih lica, dok na ekonomiji radi ok 35 zatvorenika. Jedan od njih Ivan Vojnović iz Bačkog Gradišta kaže da njemu rad na ekonomiji pomaže da mu brže prođe vreme i da nauči nešto korisno u vezi sa životinjama i poljoprivredom. Dodatna prednost je to što nešto može i da se zaradi jer osuđenici dobijaju platu za ono što rade.

Godišnji prihod ekonomije 30 miliona dinara

Šef odseka za obuku okružnog zatvora Zrenjanin, Radivoj Drašković, objašnjava da je ekonomija lane ostvarila prinos od 500 tona žitarica, 50 tona mesa svih kategorija, oko 100.000 komada jaja, 110.000 litara mleka. Prema njegovim rečima lanac proizvodnje je zatvoren od njive do trpeze. Drašković dodaje da se svake godine na zatvorskoj ekonomiji ostvari promet od 30 miliona dinara, od čega se 50% proizvoda plasira na tržište, a ostatak se koristi za potrebe zatvora.

Priprema osuđenika za život nakon zatvora

Osim instruktora, sve poslove obavljaju zatvorenici za koje je stručni tim procenio da mogu da rade u otvorenom odeljenju. Realizatorka poslova okružnog zatvora u Zrenjaninu Bojana Radojčin kaže da je glavni cilj resocijalizacija osuđenika. Ona ističe da će osuđena lica po izlasku iz zatvora biti spremna za život u kojem će moći sebi da obezbede sredstva za egzistencionalne potrebe, te ne bi trebali da imaju potrebe da dolaze u situaciju da čine krivična dela.

Rad na ekonomiji dobrovoljan

Upravnica Okružnog zatvora u Zrenjaninu Ljiljana Branković tvrdi da je zatvorska ekonomija oaza slobode u zatvoru. Ona napominje da na ekonomiji ne postoje ograde i prepreke. Tu su ljudi, uslovno rečeno, slobodni. Zatvorenici svojom voljom dolaze da rade, a na ekonomiji su  uposlene isključivo osobe osuđene za blaže prekršaje. Mnogi od njih tokom izdržavanja kazne izuče zanat za ceo život.


Izvori

RTS


Tagovi

Poljoprivreda Zrenjanin Okružni zatvor Ljiljana Branković Ivan Vojnović Radivoj Drašković Bojana Radojčin


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu