Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Guss Automation
  • 08.09.2021. 07:30

Uz autonomnu prskalicu osmislili i prsluk sa predajnikom za sigurniji rad

Osim što je osmislila autonomnu mašinu za prskanje voćaka kompanija "Guss Automation" predstavila je i prvi prsluk sa predajnikom kako bi zaštitila radnike.

Foto: YouTube/PrintScreen
  • 107
  • 6
  • 0

Pre nekoliko godina osnivač firme za poljoprivrednu tehnologiju "Gusss Automation LLC", Dejv Krinklav i njegov tim predstavili su autonomnu prskalicu. Reč je o vozilu dizajniranom za primenu pesticida u voćnjacima svih uzgojnih oblika i veličina, a kom nije potreban vozač. 

Pre nego što krene sa radom potrebno je izraditi kartu i rute njegovog kretanja. Ima pogon na sva četiri točka i radijus okretanja od oko pet metara. Unapred se postavljaju parametri prskanja, a njegov rad nadzire operater pomoću prenosnog računara.

Pogodan je za rad u zasadima badema, oraha, pistaća, citrusa, ali i kod drugih vrsta voća, piše Growing Produce.

Prsluk sa predajnikom za sigurnost radnika

U njega je ugrađen laser koji će zaustaviti mašinu kada registruje osobu ili objekat na 1,20 metara blizine. Takođe, ako vozilo oseti udarac automatski će se ugasiti. Međutim, kada je u pitanju sigurnost ljudi, proizvođač je otišao i korak dalje. 

Nedavno su proizveli i poseban prsluk opremljen bežičnim predajnikom koji automatski pauzira mašinu kada u blizini prepozna čoveka koji ga nosi. Kako navodi Future Farming, prskalica neće nastaviti sa radom sve dok se osoba ne udalji od vozila. 

Baterije koje se nalaze u predajniku zaštitnog prsluka su visoke provodljive i imaju procenjeni životni vek od 1,5 godina. Nije im potrebno svakodnevno punjenje, što korisnicama olakšava upotrebu.

"Razvoj sistema za sigurnost naša je dužnost u sektoru autonomne poljoprivredne opreme", kazao je Geri Tompson, glavni direktor spomenute kompanije dodavši da je to bio sledeći logičan korak u potrazi za povećanjem nivoa sigurnosti oko mašina.

U aprilu ove godine već je prodat prvim kupcima, a isporučena je 100. autonomna prskalica. 

Pogledajte kako radi njihova prskalica:


Tagovi

Guss Automation Autonomna prskalica Prsluk Sigurnost Pesticidi Sigurnost u radu


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.