Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prelevmani
  • 21.02.2023. 09:00

Uvedeni prelevmani na uvoz mleka i sira: Iznuđena odluka koja neće biti od koristi?

Nakon odluke Vlade da se uvedu uvozne takse na mleko i mlečne proizvode oglasili su se predstavnici ministarstva, proizvođača, ali i drugih Vladinih institucija. Kako gledaju na ovaj potez?

Foto: Depositphotos/crewcut
  • 157
  • 28
  • 0

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je da je počela primena odluka Vlade o uvođenju prelevmana (uvozne takse) od 15 dinara po litri mleka, kao i za sir u iznosu od 30 dinara po kilogramu.

Tanaskovićeva je u izjavi za agenciju Tanjug navela da je pomenutu odluku Vlada usvojila u petak, 17. februara, preciziravši da su uvedeni prelevmani za sedam vrsta sireva: ementaler, čedar, edam, tilsit, kačkavalj, masdam i gauda.

"Najbolja moguća odluka u ovim okolnostima"

Ministarka je ukazala na to da je cilj te odluke da se stabilizuje stanje na tržištu, zaustavi pad cena otkupa mleka i na taj način zaštiti domaća proizvodnja od prekomernog uvoza. Podsetimo da su početkom meseca nezadovoljni stočari protestovali prosipajući uvozno mleko ispred Ministarstva poljoprivrede, te su usledili sastanci sa predstavnicima proizvođača mleka.

"To jeste iznuđena odluka, ali najbolja moguća u ovim okolnostima i ministarstvo i vlada imaju našu punu podršku oko njenog sprovođenja. To je najbolja moguća odluka posle zabrane uvoza mleka, a što je trenutno neizvodljivo", rekao je predsednik Udruženju proizvođača mleka Mačvanskog okruga Goran Vasić za Tanjug.

Spas za domaću proizvodnju ili potencijalna kazna od EU

Mi u Srbiji proizvedemo dovoljno za sopstvene potrebe, oko 1,5 milijardi litara godišnje, ali sve ovo što se dešavalo poslednje dve, tri godine na svetskom nivou - pojava kovida, političko-ekonomska situacija između Ukrajine i Rusije, poskupljenje energenata i energije doprinela je da cela proizvodnja, koja je već bila narušena višedecenijski lošim stanjem, bude ugrožena u smislu količina i snabdevanja, naveo je Sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije Nenad Budimović, prenosi Dnevnik.

Predsednik Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije Marijan Rističević ocenio je da uvozne takse na uvoz mleka i mlečnih proizvoda neće biti od posebne koristi i da postoji mogućnost da EU zbog te mere kazni Srbiju, a ministarka poljoprivrede odgovorila je da će se pratiti sprovođenje ove mere i u skladu sa tim reagovati, prenosi Tanjug.


Tagovi

Prelevmani Uvoz mleka Uvoz sira Nenad Budimović Marijan Rističević Goran Vasić Jelena Tanasković Stočni fond Proizvodnja mleka Protesti


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer