Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna proizvodnja
  • 18.03.2020. 15:00

Uticaj korona virusa na svetsku poljoprivrednu proizvodnju

Francuska s rastom broja zaraženih preduzima strožije mere. U Belgiji je najviše pogođen izvoz krompira i mlečnih proizvoda. U Nemačkoj nedostaje rashladnih uređaja, a Italijani pozivaju na kupovinu lokalne hrane.

Foto: JumpStory
  • 504
  • 23
  • 0

Trenutno stanje izazvano korona virusom moglo bi uveliko uticati na poljoprivredu, njenu proizvodnju, ali i tržište proizvoda.

Rasprostranjeni strah da će virus poremetiti svakodnevni život u Evropi podstakao je mnoge potrošače na paničnu kupovinu. Veliki skok potražnje za konzerviranim proizvodima, testeninom i pirinčem, ali i dezinfekcijskim sredstvima rezultirao je dugim linijama na blagajni i manjkom na policama. No, evropske vlade, trgovci na malo i proizvođači hrane upozoravaju kako hrane ima dovoljno na zalihama i da nema potrebe za panikom, prenosi Freshplaza.

Francuska preduzima strožije mere, a u Belgiji pogođen izvoz krompira i mlečnih proizvoda

Francuska s rastom broja zaraženih preduzima strožije mere. Poljoprivredni sektor, kako kažu iz tamošnjeg ministarstva suočava se s velikim povećanjem cena na međunarodnom tržištu i to ponajviše primarnih proizvoda kao što su pšenica, kukuruz i uljana repica. Najveću krizu osetili su u trgovini s Kinom. Danone, svetska prehrambena kompanija ostvaruje 10 odsto svoje zarade samo od Kine, a u prvom tromesečju ima gubitak od 100 miliona evra.

Rasim Ljajić: Ne stvarajte zalihe namirnica!

U Belgiji, kako kažu, trenutno nema velikih uticaja na poljoprivredni sektor, ali ako se pandemija nastavi duže vreme i to se može jako brzo promeniti. Trenutni proizvodi koji su najviše pogođeni su izvoz krompira i mlečnih proizvoda. Za sada nema promena u ceni, kao ni u izvozu voća i povrća. Belgijanci se brinu jer njihov godišnji promet prehrambenih proizvoda zavisi od izvoza i to čak 55 odsto, a ako se on onemogući, prete im velike štete.

U Nemačkoj nema straha od nestašice, dok Italija poziva na kupovinu lokalne hrane

Nemačka poljoprivredna industrija oseća efekte virusa na izvoz i domaće tržište. Međutim, Udruženje Rajfajzen (Raiffeisen) ne očekuje značajnije smanjenje cena jer potražnja i dalje uveliko raste. Iz Udruženja smatraju kako će se uticaji videti tek u aprilu i maju. Trenutno u ovoj zemlji problem predstavlja nedostatak rashladnih objekata za proizvode koji se zasad ne izvoze. Zbog velike potražnje, zaleđena se roba sve više dovozi u trgovine, a oni nemaju gde da je skladište.

Stvaranje zaliha: Znate li koliko koja hrana ima rok trajanja?

Italija je trenutno evropska zemlja koja je najteže pogođena korona virusom. Uoči pada izvoza, industrija poziva stanovništvo da kupuje lokalnu hranu. Snabdevanost hranom osigurana je u Italiji zahvaljujući radu 740.000 poljoprivrednih gazdinstava, 70.000 kompanija za preradu hrane i širokoj distribucijskoj mreži između trgovina, supermarketa, prodavnica i poljoprivrednika, piše Foodnavigator.

Cene luka i citrusa abnormalno rastu

Restorani u Indoneziji morali su ukinuti većinu svojih jela nakon što se cena luka deseterostruko povećala i veća je čak i od cene govedine. Korona je uticala i na izvoz gljiva iz Irana, a prodaja ovoga proizvoda beleži pad od čak 45 odsto.

Panama, jedna od najvećih proizvođača i izvoznika citrusa povećala je cene ovoga proizvoda. Kao razlog naveli su taj da potrošači kupuju jako puno pomorandži, limuna, đumbira i mandarina, a zanemaruju povrće i ostale poljoprivredne proizvode koji doživljavaju veliki pad u potrošnji.

Virus je uveliko uticao i na proizvodnju banana. Najveće zemlje uvoznice banana kao što su Iran, SAD, Kina zatvorile su svoje granice i poljoprivrednike Indije koji uzgajaju to voće suočili s velikom krizom.


Tagovi

Korona virus Nestašica Uvoz Izvoz Lokalna hrana Nemačka Italija Francuska Masovna kupovina Poljoprivredni proizvodi


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.