Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Popis
  • 15.07.2021. 10:00

Usvojen Predlog zakona o popisu poljoprivrede 2023. godine

Popisom se ne obuhvataju domaćinstva sa sopstvenom poljoprivrednom proizvodnjom koja nije namenjena tržištu i ne prelazi fizički prag određen u skladu sa metodologijom popisa Republičkog zavoda za statistiku.

Foto: Maja Celing Celić
  • 298
  • 28
  • 0

Odbor za poljoprivredu Skupštine Srbije usvojio je danas Predlog zakona o popisu poljoprivrede 2023. godine koji je podnelo nadležno Ministarstvo i predložio Skupštini da ga izglasa, prenosi Tanjug.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Blagojević je, obrazlažući predlog, istakla da je ovaj popis značajan zbog toga što je neophodno da država zna čime raspolaže u ovoj oblasti, ali i radi evropskih integracija naše zemlje.

Predlog Zakona o popisu poljoprivrede možete pročitati u dokumentu ispod teksta

Kako se navodi u Predlogu zakona, popis će se sprovesti u periodu od 1. juna do 31. decembra 2023. godine.  

Popisom se obuhvataju:

  • porodična poljoprivredna gazdinstva;
  • privredna društva, zemljoradničke zadruge, ustanove ili druga pravna lica, kao i preduzetnik koji su registrovani da pretežno obavljaju delatnosti poljoprivredne proizvodnje i
  • privredna društva i druga pravna lica registrovana za obavljanje delatnosti koje nisu poljoprivredna proizvodnja, a koja imaju organizovane ogranke ili druge organizacione delove u kojima obavljaju delatnosti poljoprivredne proizvodnje.

Korišćeno poljoprivredno zemljište jedinica koje se obuhvataju popisom čini najmanje 98 odsto od ukupnog korišćenog poljoprivrednog zemljišta u Republici Srbiji bez površina pod okućnicama, a broj uslovnih grla najmanje 98 odsto od ukupnog broja uslovnih grla.

Popisom se ne obuhvataju domaćinstva sa sopstvenom poljoprivrednom proizvodnjom koja nije namenjena tržištu i ne prelazi fizički prag određen u skladu sa metodologijom popisa Republičkog zavoda za statistiku, kao i domaćinstva, privredna društva i preduzetnici koji ne obavljaju poljoprivrednu proizvodnju. Podaci se prikupljaju metodom intervjua.


Dokumenti


Tagovi

Predlog zakona o popisu poljoprivrede 2023. godine Jelena Blagojević Poljoprivredna gazdinstva Statistika


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)