Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ostaci pesticida
  • 04.02.2023. 12:00

Usvaja se strogo ograničenje za ostatake pesticida - i na uvezenoj hrani

Nova pravila se odnose na dva pesticida u hrani koji predstavljaju visok rizik za pčele i doprinose globalnom smanjenju oprašivača.

Foto: Depositphotos/nehruresen
  • 100
  • 43
  • 0

Evropska komisija je usvojila nova pravila koja će, kada budu primenjiva, sniziti maksimalne nivoe rezidua MRR dva pesticida u hrani. Procene Evropske agencije za sigurnost hrane EFSA pokazale su da dve hemikalije, koje pripadaju grupi neonikotinoidnih pesticida, klotianidin i tiametoksam, predstavljaju visok rizik za pčele i doprinose globalnom smanjenju populacije oprašivača.

Njihova upotreba na otvorenom već je zabranjena u EU 2018. godine. Nova pravila će sniziti postojeće MRR za ove materije na najniži nivo koji se može izmeriti najnovijim tehnologijama. Odnosiće se na sve proizvode proizvedene u EU, ali i na uvezenu hranu i proizvode za životinje.

U primeni od 2026. 

Stela Kiriakides, komesarka za zdravlje i sigurnost hrane, rekla je da ostaju nepokolebljivi u posvećenosti ambicijama strategije "Od njive do trpeze" da se krene ka održivim sistemima ishrane i zaštiti oprašivača. Navela je da su uvek bili jasni kada je reč o upotrebi i riziku od pesticida te zaštiti zdravlja građana i životne sredine.

"Današnje akcije, koje utiču na uvezenu hranu, nadovezuju se na našu odluku iz 2018. da zabranimo korišćenje ova dva neonikotinoida na otvorenom unutar EU, jer će po prvi put biti smanjeni maksimalni nivoi ostataka pesticida kako bi se rešilo opadanje broja oprašivača i zaštitila naša okolina."

Uredbom se u praksi provode ciljevi Komisije, najavljeni u Zelenom dogovoru i Strategiji "Od njive do trpeze". Uzimaju se u obzir ekološki aspekti prilikom procene zahteva za toleranciju uvoza pesticidnih supstanci koje više nisu odobrene u EU, uz poštovanje standarda i obaveza Svetske trgovinske organizacije. Mere će se primenjivati na uvezene proizvode od 2026. što će trećim zemljama dati vreme da se pridržavaju novih pravila.


Tagovi

Evropska komisija Stella Kyriakides Maksimalne razine rezidua Neonikotinoidni pesticidi Klotianidin Tiametoksam Ostaci pesticida Hrana i pesticidi


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.