Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 21.06.2022. 16:00
  • Braničevski okrug, Požarevac

Usred blokade poljoprivrednici Braničeva dobili termin kod Vučića

Kako saznajemo, glavna tema sastanka sa predsednikom Republike biće tržišna cena poljoprivrednih proizvoda. 

Foto: Nedeljko Savić (ilustracija)
  • 2.435
  • 1.313
  • 0

Kao što su i najavili prethodnog utorka i ovog su poljoprivrednici Braničeva, na čelu sa Udruženjem "Stig", imali protestnu vožnju u okviru koje su blokirali ulaz u Požarevac, a sve zarad boljih uslova koje traže u agraru. Danas je tačno 173 traktora prodefilovalo ulicama ovog grada Istočne Srbije.

Predsednik Udruženja Nedeljko Savić za Agroklub kaže da su jutros stupili u kontakt sa šefom kabineta ministra poljoprivrede.

Protesti: Propali razgovori sa Ministarstvom, tražimo predsednika države

"Uspeo je da nam zakaže sastanak kod predsednika Republike i tražio od nas da ne izađemo na proteste. Međutim, to nije bilo moguće, jer je bilo 7:45h i ljudi su bukvalno krenuli. Ja sam mu tražio neke garancije da to stvarno bude definitivno, a on nije mogao da mi pruži jer je šef kabineta predsednika bio van zemlje", prepričava Savić i dodaje da je naknadno dobio poziv u toku blokade, kojim je potvrđen sastanak u petak kod Aleksandra Vučića.

Ratari Braničeva prošli su sve institucije, kaže Savić, od ministarstva finansija i poljoprivrede koji su ih uputili na Robne rezerve.

Na protestu je prodefilovalo više od 170 traktora

"Posle jednog pa drugog sastanka vratili su nas ponovo na ministarstvo poljoprivrede gde su oni rekli kako nemaju volje i želje i da smatraju da to tako ne treba da se radi. Potrošili su nam 20-tak dana, da bi nam na kraju rekli da od toga nema ništa. Tada smo bili totalno razočarani", kaže naš sagovornik i dodaje da su ih već u Robnim rezervama uputili na kabinet predsednika, kao i to da je potrebna politička volja da se "to izgura".

"Tražimo visoku cenu"

Kako dalje saznajemo, glavna tema sastanka sa Vučićem biće tržišna cena poljoprivrednih proizvoda

"Uskoro će žetva pšenice, na manje od mesec i po smo do žetve suncokreta, a uljare su već izašle sa nekim svojim stavom da su im magacini puni i da neće imati dovoljno novca za otkup, a tako se isto desilo i sa mlinarima", rekao je Savić i dodao da oni traže visoku cenu, ali će pristati i na nešto manju od željene, pa će biti "srećni i zadovoljni, kao u svakim pregovorima".

Članovi Udruženja "Stig" žele protestima, a i na sastanku koji sledi da ukažu da ih mere koje je donela Vlada, između ostalog i zabrana izvoza žitarica direktno ugrožavaju. 

"Krenuli su prvi otkosi da padaju, mnogo su slabi prinosi nego što je to bio prosek", kaže Savić.


Tagovi

Protesti Nedeljko Savić Aleksandar Vučić Sastanak Cena pšenice Cena suncokreta Zabrana izvoza


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...