Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruma
  • 18.06.2022. 13:30
  • Sremski okrug, Vojvodina, Ruma

Uređenje atarskih puteva: Važna bezbednost poljoprivrednika

Opština Ruma i ove godine nastavlja sa uređenjem atarskih puteva i otresišta. Za tu namenu planirano je 30 miliona dinara, od čega je pokrajinska vlada opredelila više od 50 odsto tih sredstava, a ostatak će biti obezbeđen iz opštinske kase.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 123
  • 65
  • 0

Da lokalna samouprava u Rumi vodi računa o poljoprivrednim proizvođačima, potvrda je da će i ove godine značajan deo atarskih puteva u opštini biti uređen, kako bi paori lakše, brže i bezbednije stizali do svojih njiva. Ove godine u planu je šljunčanje atarskih puteva i uređenje otresišta u nekoliko katastarskih opština, za šta su sredstva obezbeđena iz budžeta opštine, ali i pokrajinske kase.

"Uređeni putevi znače bezbedniji odlazak na njive"

I ove godine lokalana samouprava će sopstevnim novcem, ali i delom sredstava iz pokrajinske kase, finansirati uređenje atarskih puteva. Ovih dana Opština Ruma raspisala je tender za izbor izvođača radova na teritoriji Opštine Ruma.

Stanje atarskih puteva

Kako se navodi u projektu, u okviru radova biće uređena otresišta i atarski putevi u katastarskim opštinama Stejanovci, Grabovci, Klenak, Platičevo, Hrtkovci i Ruma.

"Ovaj posao je uspešno realizovan i predhodnih godina, a ove je u planu značajnije veća kilometraža atarskih puteva obuhvaćenih projektom", kaže predsednica opštine Ruma Aleksandra Ćirić.

I ove godine nastavljamo sa uređenjem atarskih puteva u našoj opštini kako bi olakšali našim poljoprivrednicima odlazak do svojih parcela. Uređeni putevi znače bezbedniji odlazak na njive, ali i čuvaju poljoprivrednu mehanizaciju, jer znamo kakvi putevi znaju da budu, posebno u vreme jesenjih radova", kaže predsednica opštine i dodaje da se posebno vodi računa o poljoprivredi, jer se najveći deo stanovnika te sremske opštine bavi upravo tom delatnošću.

Bezbednost poljoprivrednika 

Da su atarski putevi veoma važni potvrđuju i sami poljoprivrednici koji smatraju da je bezbednost na prvom mestu, ali i da se tako čuva poljoprivredna mehanizacija koja je danas veoma skupa.

Uređeni atarski putevi i otresišta su veoma važni za poljoprivrednike, posebno u vreme jesenjih radova koje prate česte kiše. Tada su putevi puni rupa i vagaša, sa lošijom mehanizacijom je veoma teško doći do njive, a česti kvarovi i lomovi mešina su svakodnevica.

Uređeni atarski putevi i otresišta su veoma važni za poljoprivrednike

Sada kada je mehanizacija skupa, ali i rezervni delovi, atarski putevi su za nas spas. Koliko su oni važni, toliko su važna i otresišta, a sveukupno to doprinosi većoj bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, jer dobro znamo koliko je saobraćajnih nezgoda za uzrok imalo blato na putu koje traktori iznose iz njiva", kaže iz Buđanovca Miloš Vojnović.

Pomaže i pokrajinska vlada

Podsetimo, Ćirić je nedavno potpisala ugovor u pokrajinskoj vladi na osnovu koga su toj sremskoj opštini odobrena sredstva u iznosu od 18,5 miliona dinara za uređenje atarskih puteva i otresišta, dok je procenjena vrednost radova nešto manja od 30 miliona dinara. Ugovore je za to uređenje u Vojvodini dobilo 22 lokalne samouprave, a iznos odorenih sredstava je nešto veći od 561 milion dinara. 

Tender za izvođača radova otvoren je do prvog jula, a otvaranje ponuda je planirano za taj dan u 10 časova. Rok za završetak radova je 31. decembar ove godine, objavljeno je u Javnom pozivu.


Tagovi

Atarski putevi Izvođač radova Aleksandra Ćirić Miloš Vojnović Šljunčanje atarskih puteva


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu