Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Urea
  • 05.03.2022. 12:00

Urea upitnog kvaliteta - da li ćemo prihraniti useve sa dovoljno azota?

Službe bi trebalo da se pozabave ovim. Ja sam u tegli odneo deo tamo gde sam uzeo, da ispitaju kvalitet, kaže poljoprivrednik iz Natalinaca Miodrag Kuzmić.

Foto: Depositphotos/singkham
  • 7.890
  • 713
  • 1

Sezonu prihrane pšenice mnogi su završili u jednom zamahu, s obzirom na napredvidive, odnosno rastuće cene mineralnih đubriva. Međutim, oni koji su izašli iz svojih njiva prihranjenih biljaka, beleže neuobičajne impresije. Tako je "bacajući" 400 kg ruske uree na svoja dva hektara pšenice, penzionisani ekonomista i poljoprivrednik iz Natalinaca kod Topole Miodrag Kuzmić primetio nešto čudno.

"To nije urea kao što je nekada bila, iako je meni 65 godina. Takva je prašina išla od tog đubriva da mi je traktor bio potpuno beo i ja sa njim. Tako se samo desilo kad sam bacao kalcijum po zemlji, što mi uliva sumnju o kvalitetu primenjenog", podelio je Kuzmić svoje pretpostavke sa Agroklubom i dodaje da se mnogi žale na kvalitet ovog "veštaka", odnosno da su primetili isti slučaj.

"Službe bi trebalo da se pozabave ovim. Ja sam u tegli odneo deo tamo gde sam uzeo, da ispitaju kvalitet, da vide šta je i kako je, jer oni su samo trgovci, nisu proizvođači."

Neobičan slučaj desio se prilikom primene uree (foto: Depositphotos/fotokostic)

Urea je veoma koncentrovano đubrivo sa 46 odsto azota, kristalne građe, mlečno bele boje, male specifične mase, dosta je higroskopno, a velike rastvorljivosti u vodi. Od štetnih primesa sadrži samo biuret. Pošto je fiziološki kisele reakcije, ne preporučuje se njegovo duže korišćenje na kiselim zemljištima, a za potpunu neutralizaciju potrebno je svake godine ili povremeno upotrebiti ekvivalentnu količinu krečnjaka za održavanje pH vrednosti zemljišta.

Nepravilnosti u hemijskom sastavu

Od agronoma koje smo kontaktirali saznajemo, da postoji mogućnost da je jednostavno korišćena urea koja se u jednom trenutku zgrudvala usled visoke vlage, što je i vidljivo golim okom, pa se prilikom razbijanja formirao prah. U tom slučaju, sadržaj aktivne materije ostaje isti, ali se gubi na kvalitetu primene, jer se dati prah raspršuje i gde ne treba. Takođe, nezvanične su špekulacije da granulacija nije dobra ili da ima primesa, na primer kreča odnosno kalcijuma, što bi objasnilo beli prah, ali se onda postavlja pitanje - gde je azot?

Na Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu moguće je uraditi, između ostalog, i analizu mineralnih đubriva, a saznali smo iz jedne od laboratorija, da su ista "jako poskupela, teško se nabavljaju, pa je došlo do određenih nepravilnosti na tržištu".

"Ranije, 90-tih godina bilo je mnogo problema sa kvalitetom đubriva i neodgovarajućom deklaracijom", rekao je za Agroklub Rukovodilac laboratorije za zemljište i agroekologiju pomenutog Instituta Jovica Vasin.

Bude i loših izuzetaka (foto: Depositphotos/hansgwprinsen)

Na pitanje, odakle "beli prah", kaže da osim redovnih analize moguće je uraditi i granulometrijski sastav, odnosno utvrditi veličinu čestica. Pa, ukoliko je suviše praškasto - nije dobro za primenu.

"Od 2000-te godine i otvaranjem tržišta, situacija se poboljšala, ali se sporodično zna desiti da neki uzorak ne odgovara deklaraciji. Tada češće bude nepravilnosti u hemijskom nego u fizičkom - granulometrijskom sastavu. Odnosno, ne bude dovoljno aktivne materije", kaže Vasin i dodaje da se najviše analiziraju NPK formulacije, KAN, ali i urea.

Inače, Institut, kao jedna od ovlašćenih laboratorija od strane resornog Ministarstva, svakodnevno radi analizu uvoznih i registraciju onih đubriva koje ulaze prvi put na naše tržište. Upite najčešće šalje inspekcija, odnosno Fitosanitarna služba sa granice, zatim inspekcija koja uzima uzorke na terenu, a onda i poljoprivredni proizvođači.  

Ukoliko se dokaže odstupanje, Zakon o trgovini, nalaže da ako sadržaj robe ne odgovara navodima iz deklaracije, odnosno ako prodaje robu sa neurednom ili nepropisnom deklaracijom, pravno lice će biti kažnjeno sa 100.000 dinara.

Ovogodišnji rod?

Urea je, inače, najkorišćenija u svetu i bilo koja promena kvaliteta, odnosno hemijskog sastava, može da utiče na promenu prinosa. Pored toga što su "jesenas" ratari manje ili čak nimalo primenili đubrivo na svojim oranicama, pravo je pitanje kakav kvalitet roda i prinos ratarskih očekivati?

Mnogi ratari neće bacati đubrivo, na pola njiva tavansko seme pšenice?

"Sad sam čak 'bacio' malo više, nego inače, jer prošle godine nije imalo da se kupi. Dakle, ove godine sam prihranio useve i malo ranije kako bi poboljšao kvalitet biljaka. Ali kakvo je, videće se kroz dve do tri nedelje", kaže poljoprivrednik iz Natalinaca.

Poslednja vest je da su cene ovog đubriva porasle na svetskom nivou preko 200 dolara po toni. Sukob između Rusije i Ukrajine pojačava strahove od globalne nestašice i podstiče zabrinutost zbog daljeg povećanja cena.

Odakle uvozimo?

Srbija u proseku godišnje uvozi 450.000 do 500.000 tona azotnih đubriva i 200.000 do 250.000 tona NPK-a, najviše iz Ruske Federacije, Austrije, Rumunije, Mađarske i Hrvatske, podaci su PKS-a. A podsetimo, ministarstvo poljoprivrede je ranije najavilo bescarinsku nabavku 400.000 tona uree iz arapskih zemalja i sa Dalekog istoka.

"Samo iz Rusije bi trebalo da nam stigne oko 100.000 tona azotnog đubriva. Deo će biti proizveden u "Azotari". Deo će doći sa Istoka", rekao je početkom decembra 2021. ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Srbija u proseku godišnje uvozi 450.000 do 500.000 tona azotnih (foto: Depositphotos/
s.telenkov)

Rusija je prema podacima Nationmaster-a iz 2019. godine, najveći proizvođač ove materije sa 8.1 milion tona. U Srbiji se godišnje potroši između 250.000 i 300.000 tona uree, a KAN-a i AN-a još 150.000 do 200.000 tona i to su količine koje moraju da se uvezu. 

Prema pisanju magazina Biznis i finansije, urea se isključivo uvozi, a najveći uvoznici  su Elixir Group i Promist, dok preostali zajedno čine oko 25 odsto tržišta; Phosagro, Eurochem i Agroglobe.

Do objave ovog teksta nismo dobili odgovore od pojedinih firmi uvoznika o tome da li su radili analize ruske uree i šta su one pokazale. Takođe, odgovor nam nije poslala ni Privredna komora Srbije o količinama uvoza od početka godine i uvoznicima, a ni Ministarstvo poljoprivrede o tome da li je bilo pritužbi poljoprivrednika ili trgovaca kod Poljoprivredne inspekcije o kvalitetu ovog hraniva.


Tagovi

Urea Mineralno đubrivo Azot Miodrag Kuzmić Jovica Vasin Analiza đubriva Provera kvaliteta Beli prah


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...