Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište đubriva
  • 18.03.2022. 07:30

Urea 1.050 evra po toni: Kupovina đubriva neisplativa za većinu poljoprivrednika?

Sankcije i zabrane izvoza rezultirale su rastom cena đubriva. Sve će ovo imati ogorman uticaj i na prinose i na kvalitet novog useva.

Foto: Depositphotos/Stockr
  • 835
  • 351
  • 0

Astronomske cene đubriva, koje su porasle za 200 do 300 evra za nedelju dana, čine ga gotovo neisplativim. Kalcijum amonijum nitrat (KAS), najvažnije azotno đubrivo za nemačke poljoprivrednike, ove nedelje je poskupilo za 210 evra na neverovatnih 810 evra po toni, izveštava Agrarheute.

Cene uree u tamošnjim uvoznim lukama ove nedelje su porasle za skoro 300 evra na 1.050 evra po toni. Francuska je prijavila povećanje sa 300 na 925 evra po toni za 27%-tni amonijum nitrat.

Rastu vrednosti i ostalih, kao što su fosforna i kalijumova. Najvažnije fosforno (DAP) ove nedelje košta 950 evra po toni, oko 150 evra više nego pre nedelju dana. One za kalijumova đubriva su ponovo porasle za 30 evra na 445 evra po toni.

Poljoprivredni proizvođači su suočeni sa eksplozijom troškova što će imati ogroman uticaj i na prinose i na kvalitet novog useva. U narednom periodu očekuje se lančani rast cena žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda, zbog čega će se globalna prehrambena kriza sve više pogoršavati.

Razlog nestašica?

Uzrok dramatičnog povećanja cena u Evropi je sukob u Ukrajini i izostanak ruskog izvoza amonijum nitrata te drugih važnih azotnih đubriva na svetsko tržište. Ekonomske sankcije koje su nametnute Rusiji i zabrana izvoza od strane ove zemlje izazvale su nestašicu. Pored toga i Ukrajina je uvela zabranu izvoza, posebno uree. Strah od nestašice azotnih i drugih mineralnih đubriva, kao i važnih energenata za njihovu proizvodnju, posebno ruskog gasa, izazvao je ovaj nagli skok kako na evropskom tako i na svetskom tržištu.

Rusija je zabranila izvoz đubriva (Foto: Depositphotos/bborriss.67)

Istovremeno Yara i Borealis smanjuju proizvodnju. Evropski uvoznici iz Severne Afrike i Egipta su prijavili nagli porast prodajnih cena s 400 na više od 1.000 USD po toni u samo jednoj nedelji.

Uprkos izuzetno visokim vrednostima, u SAD se može primetiti nagli porast nabavke kako bi se osigurale dovoljne zalihe za prolećne radove.

Zavisnost od Rusije

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) je navela da je u 2021. godini Rusija bila vodeći izvoznik azotnih i drugi najveći dobavljač kalijumovih i fosfornih đubriva. Nedavno je i Sven Tore Holseter, šef norveške Yare izjavio da 40 odsto evropske snabdevenosti gasom dolazi iz Rusije, koja takođe osigurava 25 odsto "zaliha" azota, kalijuma i fosfata.

Proizvodnja azota: Borealis prekinuo pregovore s ruskim EuroChem-om, pale i ostavke

Evropski parlament je u izveštaju naveo da EU koristi više od 11 miliona tona mineralnih azotnih đubriva svake godine i da u velikoj meri zavisi od Rusije.

Kupovina đubriva za poljoprivrednu proizvodnju je postala neisplativa za većinu proizvođača.


Tagovi

Đubrivo Nestašica đubriva Rast cena Isplativost Cena đubriva Ukrajina Rusija


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.