Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bespilotna prskalica
  • 16.03.2023. 18:00

Univerzalni dron: U toku dana može tretirati useve na 16 ha

Može primeniti razna sredstva tokom svih godišnjih doba, i onda kada mehanizacija ne može da uđe u polje zbog povećane vlažnosti zemljišta ili visine useva.

Foto: Guardian Agriculture
  • 802
  • 245
  • 0

Dron Guardian SC1 se može pohvaliti rezervoarom od 76 l, a dnevno može obraditi maksimalno 16 ha. Velika bespilotna letelica za tretiranje poljoprivrednih useva je proizvod američke kompanije Guardian Agriculture koja je pokrenula posao 2017. godine.

Tada su predstavili svoj prvi električni model pod nazivom "Alpha", a već sledeće godine i "Betu" koja je postala pravi gigant, sa četiri horizontalna propelera od 210 centimetara i rezervoarom od 193 litara. Međutim, pokazalo se da je to preveliko za potrebe tržišta, ali i da čisto električni poljoprivredni dronovi zapravo nemaju ograničenja u veličini. Ali, kako navode, činjenica je da sa manjim uređajem možete okretnije i preciznije manevrisati.

Zato su u 2019. na tržište izbacili model EVA koji je namenski dizajniran za ratarske kulture.

Krenule prednarudžbine u SAD

Prototip Guardian SC1 stvoren 2020. godine dobio je sve sertifikate, a 2021. je održana prezentacija modela pripremljenog za serijsku proizvodnju. Sada je dostupan za prednarudžbine na američkom tržištu, a planiraju da do kraja ove godine isporuče 500 komada.

Našao je svoju primenu u zaštiti vinograda, voćnjaka, ratarskih kultura, posebno kukuruza i povrća.

Njegova praktičnost se ogleda što može da se koristi kod primene fungicida, insekticida, herbicida, folijarnih đubriva, biostimulatora. U planu je da sa zadnje strane postave dodatak koji će omogućiti i primenu granulisanog đubriva.

Tretiranje bez ograničenja

Ovo je bespilotna, autonomna prskalica visokih performansi i jednostavna za rukovanje. Ima GPS i drugu potrebnu opremu što joj obezbeđuje visoku preciznost. Može tretirati razne vrste useva tokom svih godišnjih doba bez ograničenja poput drugih prskalica na zemlji. Znači da može primeniti sredstva kada mehanizacija ne može da uđe u polje zbog povećane vlažnosti zemljišta ili zbog visine useva. Odlikuje se dizajnom koji podseća na klasičan traktor. Tokom pet godina testiran je na poljima u Floridi, Ajdahu, Teksasu, Kaliforniji.

Njegove dimenzije su 3,66 x 3,66 m. Propeleri su dugi 1,8 m, a pokreće ih motor od 40 KS. Širina preklopne grane je 4,87 m, a maksimalna radna širina šest metara. Veoma se lako transportuje na platformi kamiona. Opremljen je baterijom od 9,1 kWh koja se može napuniti za tri sata. Ima kameru i LED farove.


Tagovi

Dron Zaštita bilja Prskalica Precizna poljoprivreda Autonomna prskalica Univerzalni dron Tretiranje useva


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.