Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mura-Drava-Dunav
  • 19.06.2019. 15:00

UNESCO dao zeleno svetlo za austrijski rezervat biosfere na Muri 

Proglašenje doline donje Mure za UNESCO rezervat biosfere poslednji je korak ka zajedničkoj nominaciji Hrvatske, Austrije, Slovenije, Mađarske i Srbije za proglašenje prvog na svetu petodržavnog rezervata biosfere "Mura-Drava-Dunav".

Foto: WWF
  • 58
  • 2
  • 0

Vredni rečni predeo Mure, koji se proteže na 13.000 hektara u Austriji, službeno je proglašen rezervatom biosfere od strane UNESCO-a na sednici u Parizu. 

Proglašenje doline donje Mure za UNESCO rezervat biosfere poslednji je korak ka zajedničkoj nominaciji Hrvatske, Austrije, Slovenije, Mađarske i Srbije za proglašenje prvog na svetu petodržavnog rezervata biosfere "Mura-Drava-Dunav".

Duška Dimović, direktorka programa klimatskih promena u WWF Adria (Svetski fond za prirodu u Srbiji), je rekla tom prilikom da rečna staništa uz Muru, Dravu i Dunav čine oko 700 kilometara zeleni koridor u srcu Evrope, koji obuhvata oko milion hektara veoma vrednih prirodnih staništa, sa velikim brojem retkih vrsta biljaka i životinja.

"Uspostavljanje rezervata biosfere donje doline Mure u Austriji je veoma značajan korak ka prekograničnom rezervatu biosfere "Mura-Drava-Dunav", prvog područja u svetu koje se prostire u pet zemalja - Srbiji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji i Austriji," istakla je Dimović.

Reka Mura

Obale reka su dom brojnim ugroženim biljnim i životinjskim vrstama

U saopštenju je istaknuto da WWF, ministarstva za životnu sredinu i drugi partneri za zaštitu prirode iz svih pet zemalja proteklih 20 godina rade na dugoročnoj zaštiti ovog područja kroz upostavljanje rezervata biosfere, prvi takav na svetu. Donje deonice sve tri reke i njihova poplavna područja, koja se protežu kroz pet spomenutih zemalja, čine jedan od najbogatijih i najraznovrsnijih područja u Evropi. 

Dalje je istaknuto da obale ovih reka predstavljaju dom brojnim ugroženim biljnim i životinjskim vrstama, među kojima se nalazi preko tri hiljade vrsta ptica.

Između ostalog, na ovom području nalazi se najveći broj gnezdećih orlova belorepana u Evropi. Nekoliko vrsta riba, poput jesetri ili dunavskog lososa, koristi više od 700 km rečne dužine za migraciju. Identitet područja kao i životni standard njegovih stanovnika u velikoj meri zavisi od Mure, Drave i Dunava. Njihova netaknuta plavna područja štite naselja od poplava i obezbeđuju čistu pitku vodu, dok prekrasna područja povećavaju potencijal za razvoj održivog turizma. 


Tagovi

UNESCO Rezervat biosfere WWF Mura Drava Dunav Duška Dimović


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.