Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Memorandum o razumevanju
  • 26.01.2018. 16:15

Unapređenje srpskog poljoprivrednog izvoza

Potpisan je Memorandum o razumevanju, između Ministartsva poljoprivrede, FAO i EBRD sa ciljem dalje saradnje na planu jačanja srpskog agrobiznis sektora.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 208
  • 9
  • 0

Unapređenju srpskog poljoprivrednog izvoza bilo je tema razgovora ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislava Nedimovića i predstavnika Organizacije za hranu i poljoprivredu (UN FAO) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Govorilo se o modernizaciji sistema upravljanja vodama u zemlji i razvoju oznaka kvaliteta hrane i geografskog porekla, posebno ariljske maline.

Potpisan Memorandum o razumevanju

Potpisan je Memorandum o razumevanju, sa ciljem dalje saradnje na planu jačanja srpskog agrobiznis sektora. Time je, prema Nedimovićevim rečima, potvrđena dobra volja "za izgradnju efikasnog i održivog, inkluzivnog i konkurentnog poljoprivredno-prehrambenog sistema u Srbiji", stoji na sajtu Vlade.

Direktor agrobiznisa za Jugoistočnu Evropu EBRD Miljan Ždrale istakao je da će ubrzanje rasta poljoprivrednog izvoza jednim delom obuhvatiti jačanje kapaciteta Udruženja žita Srbije u oblasti analize tržišta i rešavanja proizvodnih i trgovinskih "uskih grla" - od infrastrukture do logistike.

Ekonomista UN FAO Emanuel Hidier rekao je da će prema Memorandumu o razumevanju, FAO i EBRD nadograditi ovaj posao pomažući Srbiji u usklađivanju politike kvaliteta hrane s uredbom Evropske unije - zajedničkim pravima i obavezama koje su obavezujuće za sve članice EU.

Žitarice i uljarice od vitalnog značaja

Nedimović je dodao da je srpski sektor žitarica i uljarica od vitalnog značaja za privredu zemlje, jer zapošljavaju više od 180.000 ljudi i učestvuje sa znatnim udelom u prihodima od izvoza.

"Naša zemlja je postala jedan od najvećih izvoznika kukuruza u Evropi, a povoljne trendove na tržištu žitarica i uljarica Srbija tek treba u potpunosti da iskoristi", rekao je Nedimović.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede


Izvori

Vlada Republike Srbije


Tagovi

Branislav Nedimović Emanuel Hidier Miljan Ždrale Memorandum o razumevanju FAO EBRD


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.