Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobra praksa
  • 03.03.2023. 15:00

Umesto pesticida: Objavljena baza podataka za integrisano upravljanje štetočinama

U objavljenoj bazi podataka je 1.300 primera dobrih praksi, tehnika i tehnologija uzgoja.

Foto: Depositphoto/svehlik
  • 65
  • 46
  • 0

Kako bi se očuvala bezbednost hrane i održiv prihod poljoprivrednicima za njihovu proizvodnju, potrebno je suzbijati biljne štetočine. To treba učiniti uz minimalne rizike za ljude i životnu sredinu zbog čega se u Evropskoj uniji nastoji koristiti metode za integrisano upravljanje štetočinama (IPM). To znači korišćenje prirodnih metoda, kada je to moguće, a hemijske pesticide, kao krajnje sredstvo.

Objavljena je i baza podataka koja predstavlja pregled trenutno dostupnih IPM. 

Primeri dobre prakse

Uključuje oko 1.300 primera dobrih praksi, tehnika i tehnologija kroz osam IPM principa uspostavljenih na međunarodnom i nivou EU. Obuhvaćeni su:

  • korišćenje plodoreda;
  • uravnoteženo đubrenje;
  • praćenje štetnih organizama;
  • ciljana i smanjena primena;
  • davanje prednosti nehemijskim metodama suzbijanja. 
1.342 primera dobre prakse (Izvor: EK)

Predstavljene su i 273 smernice specifične za useve koje su razvile nacionalna tela država članica i javna tela za implementaciju IPM zahteva prema Direktivi o održivoj upotrebi pesticida. 

Baza podataka s trenutno dostupnim metodama za IPM dostupna je na ovom linku.

Cilj je da inspiriše nacionalne vlasti i druge učesnike da razviju i implementiraju ovakve pristupe nakon što ih prilagode lokalnim/regionalnim farmama i agroklimatskim uslovima. Redovno će se ažurirati dodatnim praksama.

Sedam primera za žitarice i proteinske useve u Hrvatskoj

Kombinacija s drugim ciljevima

Smanjenje upotrebe pesticida često najbolje funkcioniše kada se kombinuje s drugim ciljevima, napominje se u saopštenju. Glavna prepreka je neadekvatan broj održivih i pristupačnih alternativa konvencionalnim praksama.

Svetski dan svesti o štetočinama: Biće zabranjeno suzbijati ih hemijskim sredstvima?

Novi ZPP uključuje nekoliko instrumenata za poljoprivrednike u njihovim naporima da smanje upotrebu sredstava za koja se smatra da su štetna. Ekošeme u okviru prvog stuba obezbeđuju predviđeni budžet od najmanje 48,5 milijardi evra za ekološke i klimatske prakse, uključujući smanjenje pesticida i organsku poljoprivredu. Obaveze upravljanja u okviru drugog stuba dolaze s predviđenim budžetom EU od najmanje 21,14 milijardi evra. On može podržati ulaganja u preciznu poljoprivredu koja doprinosi smanjenju hemijskih sredstava budući da se do 2030. želi smanjiti njihova upotreba za 50 odsto, a govori se i o smanjenju od 80 odsto


Tagovi

Evropska komisija Manja upotreba pesticida Upravljanje štetočinama Suzbijanje štetočina IPM metode Umesto pesticida


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić